Rondje Rijn – Linge: vrienden moeten mee

Lees hier de blog van Sonja Isken over haar rondje Rijn - Linge met de kano en laat je inspireren voor een prachtige kanotoer.

Na weken alleen op het water te zitten, kwam het verlossende woord. Buitensportverenigingen mogen weer aan de slag. De verenigingsactiviteiten moesten wel worden aangemeld bij de gemeente. Daar had Gert aangegeven dat we op 20 mei weer met de woensdagavonden zouden beginnen, prompt krijg je dan ook een vergunning die 20 mei begint.

Naast leden, mogen ook vrienden mee sporten. Eerder was al het idee ontstaan een rondje Rijn-Linge te varen. Met een start vanaf de Steenfabriek, hoeft niemand hiervoor te reizen en winnen we die reistijd weer in peddeltijd. Op zondag vertrokken we al vroeg, rond 8 uur, met zijn vieren. Naast mij zijn er Peter, Nico en Reinoud. We varen het zuidelijke rondje Rijn-Linge. We stappen bij nauwelijks wind en een mooie ochtendzon in onze boten. De 1,5 meter afstand houden is met vier mensen en kajaks niet erg moeilijk te handhaven. Zo varen we al snel richting het westen de Rijn af.

Er staat ons een tocht van 36,5 kilometer te wachten en enkele keren overdragen. Lunchen met een goede afstand en drijfpauzes op het water om aan alle maatregelen te voldoen.

Het eerste water in de boot

Het eerste uur peddelen we 8 kilometer en bereiken we de brug bij Rhenen. Inmiddels is de wind, volgens voorspelling, aangetrokken naar 2 tot 3 Bft uit het westen. Nog 4 kilometer tot het Lingegemaal aan de linkeroever. De waterstand in de Rijn is niet echt voordelig voor het overdragen en zo gaat Peter op de kade bij het gemaal af en trekt zich aan een groen rek, dat erop vaststaat, omhoog. Dat gaat best aardig en Reinoud volgt. Omdat Peter aan de voorkant van zijn boot nog bezig is deze uit het water te trekken, stapt Reinoud enkele meters achter Peter uit zijn boot. Het wordt een slechte comic, het hekwerk klapt open, de waterkant op. Reinoud, die zich al uit zijn boot aan het trekken is, reageert sneller dan ik kan kijken. Zijn boot is al 90 graden gekanteld, maar met een heupzwaai weet hij deze terug te zetten. Hij krijgt een hele smak water binnen, maar draagt gelukkig als enige een droogcombinatie.

Bij het gemaal valt het al op dat het water niet, zoals meestal, uit de Betuwe naar de Rijn wordt gepompt om het land droog te houden. Door de droogte is het juist nodig de boeren met water te verzorgen en wordt het water uit de Rijn de Betuwe in gepompt. Hierdoor moeten we er pas bij het volgende stuwtje eruit, in plaats van die van 300 meter verderop. Hierna volgen nog vele overdragingen en lage bruggetjes waar we net onderdoor passen.

Past net (niet)

Het landschap waar we doorheen varen is erg mooi. Bij de Nieuwe Waaij zitten veel vissers aan de kant, maar in het midden ligt een eiland met veel nesten van watervogels. Na dit meertje ga je de oude Rijn op en kom je in een prachtig natuurgebied met zingende vogels, mooie bloemen en ander groen. Bij het volgende lage bruggetje is overdragen erg simpel, daarbij zou mijn voorpunt vermoedelijk ook het plafond raken. Dus pak ik mijn boot meteen op de schouder en loop naar de overkant van het bruggetje, dat als enige van vandaag niet op de nieuwste topografische kaart stond. Peter vindt het te veel overdragen en begint met een poging om er toch onderdoor te komen. Zijn boot moet wel meer dan 90 graden gedraaid worden om met het onderschip naar boven kans te maken de overkant te halen zonder te blijven hangen. De eerste helft van de brug lukt hem dit, maar de tweede boot achter hem kon niet meer onder de brug terecht. Na mijn overdraging kijk ik onder de brug door en zie Peter net iets meer dan halverwege de brug aan de voorkant van een andere boot hangen, zijn hoofd net boven water en zijn gele Mariner naar schatting 130 graden gedraaid.

De hulpboot geeft aan niet verder onder de brug door te kunnen, dus ik besluit van de andere kant met mijn voorpunt onder de brug te gaan, zodat Peter deze kan pak ken en zich er zo uit kan trekken. Een droge executie is het niet voor Peter, maar hij is onder de brug door gekomen.


Geen beginnerstocht

Ook de daarop volgende brug is erg laag, en iemand uit de groep merkt op dat dit zeker geen beginnerstocht is. Iets wat ook nooit is beweerd. Het volgende stuk bestaat uit kanalen die langs mooie boerderijen, boomgaarden en weilanden lopen. Een van de boeren laat ons weten dat ze niet vaak kajakkers langs zien varen en dat het water nu erg hoog is. Iets wat zij nodig hebben voor de planten en dieren.
Het stuk vanaf hier naar de Linge bestaat nog uit 3 overdragingen en 3 lage bruggen. Eenmaal op de Linge zien we dat de wind nu constant uit het westen komt en dat de 3 Bft voldoende zijn om de tegenstroom van de Linge te compenseren. Doordat we nu wind tegen stroom hebben, staan er op de Linge zelfs lieve, kleine golfjes. De bruggen zijn op de Linge aardig hoog en je hoeft er niet eens voor te bukken. Bij de stuwen zie je echter dat er best een verval is, die je in de vlakke Betuwe niet zou verwachten. Bij Pottum is de eerste stuw. Eerst leek het erop dat iemand een houtbalk zo voor de kajaksteiger had gelegd, dat we de steiger niet konden gebruiken, maar een man roept uit zijn tuin dat we gewoon over de balk kunnen varen. Dat werkte goed. Hoewel je eerst de Betuwelijn en snelweg achter je moet laten, is de omgeving hier nog steeds heel mooi. Je kijkt zo over natte weilanden en dan hoor je eerst de Grutto om hem vervolgens ook te zien vliegen.

In totaal komen we op de Linge zelf 3 stuwen en een metaalleiding, vanuit een trafostation, tegen. Na de laatste stuw, die je prima kan varen als er geen storende gele ballen net boven de waterlijn zijn, moeten we linksaf richting het Linge gemaal aan de overkant van Wageningen. Bij de overdraging bij dat gemaal komen de karretjes die we mee hebben toch nog van pas. Bij het instappen op de vaart naar de Rijn laat Peter zien wat het betekent om tussen wal en schip te vallen. Zo kort voor de Steenfabriek wil je niet alsnog nat worden.

Het is 17.45 uur als we terugkomen. Hoewel ik had gerekend op minder overdragen en hogere bruggen, komt mijn voorspelling van minder dan 10 uur varen toch uit. Alleen is het rondje niet te varen, bij 10 lage bruggetjes had ik de voorpunt van een andere boot nodig. Neem dus altijd minimaal 1 vriend mee op deze tocht! 

De partners van het Watersportverbond