Historisch stukje Stelling van Amsterdam

Lees hier de blog van Irene Wouters over haar toertip en laat je inspireren voor een prachtige kanotoer in de omgeving van Amsterdam.

Start: Weesp, parkeerplaats aan de Korte Stammerdijk net voorbij nr. 24
Lengte: 14 km
Soort tocht: binnenwater (Utrechtse Vecht) en groot buitenwater (IJmeer)

Ik koos deze route als mijn mooie toertip, omdat het letterlijk om de hoek bij mijn huis is, belangrijk in corona tijd en omdat het een interessant historisch tochtje is als klein onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Startplek is Weesp. Vanaf het parkeerplekje til je de kano in het gekanaliseerde riviertje Smal Weesp. Je vaart in oostelijke richting naar de Vecht. Door de openstaande oude sluis moet je voor de tocht links de Vecht op. Wil je iets meer van Weesp zien dan kan je naar rechts en dan onder de Vechtbrug, tegen de klok in om het forteiland Ossenmarkt varen. Je komt dan ook bij de spoorbrug vanwaar je verder richting Muiden vaart.

Na een paar kilometer vaar je nietsvermoedend over de A1, over het nieuwe, grootste aquaduct van Nederland en ook het breedste van de wereld. Dan is het nog maar een klein stukje door naar Muiden waar nog veel meer Rijksmonumenten staan. Zoals de Groote Zeesluis, die je naar het IJmeer brengt. Deze wordt het heel jaar bediend, maar let even op de tijden. Er hangen touwen in de sluis die handig vanuit de kano te grijpen zijn.

In Muiden liggen dan aan stuurboordwal de mooie oude platbodems en verderop staat het Muiderslot te pronken. Even hierna ligt een trieste dissonant; het steeds verder vervallende wrak van de Elisabeth Smit.

Via het weidse IJmeer peddel je dan recht vooruit naar het forteiland Pampus. Let op: Bij 3+bft wind kan het water nogal ruw zijn en de golven worden hoger als het weer omslaat. Is het te ruw, leg dan aan bij de ‘Koninklijke’ (KNZ & RV). Maar als je juist de natuurelementen wilt opzoeken ben je hier vanaf windkracht 4 op de juiste plek. Vanaf Pampus vaar je in een klein uurtje (afhankelijk van weer en wind) in westelijke richting naar ons mooie clubgebouw op eiland Rietland-Oost op IJburg. Alle kanovaarders zijn welkom bij de club!

De toertip van Irene Wouters
Lid van kanovereniging: Kano op IJburg in Amsterdam IJburg

Website/meer info via:

Bijschrift foto: De Elisabeth Smit, ooit een prachtige driemaster-barkentijn die in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als mijnenveger, ligt hier roemloos op haar einde te wachten.

De partners van het Watersportverbond