Westeinderplassen, tussen de eilandjes door en over de Grote Poel

Het rondje Westeinderplassen (+/- 19 Km) is een mooie vlakwatertoertocht langs verschillende recreatie-eilandjes met overhangende bomen, groene hagen, geknipte buxus en bloeiende bloemen

De toertip van Kathleen Sloggatt

Dit is mijn toertip, omdat mijn man en ik in Aalsmeer wonen en zo'n één keer per week op de Westeinderplassen in de kano te vinden zijn. Wij hebben gemerkt dat peddelen op de Poel voor onze mede-clubleden en vrienden vaak een openbaring is. Zo dicht bij Amsterdam en bovendien het grootste binnenwater van Nederland.

De tocht die wij vaak varen begint bij de Watertoren van Aalsmeer. Vanaf het strandje op het Surfeiland steken we een klein stukje Grote Poel over (Aalsmeerders praten over de Grote Poel en de Kleine Poel). Vervolgens peddelen we door de slootjes tussen recreatie-eilandjes en teelt akkers.

Hoog zomer zijn de contrasten groot: de recreatie-eilandjes met overhangende bomen, groene hagen, geknipte buxus, bloeiende bloemen en spelende mensen; de seringen-teelt akkers waar seringen stronken als soldaatjes in het gelid staan, en verwilderde stukken waar de natuur haar gang gaat. Op een zonnige dag is het druk. In onze kano's komen we motorbootjes, zeilbootjes,  windsurfers en SUP's tegen. Rechts varen is dus een noodzaak!

Aan het einde van de Westeinderdijksloot, waar er tot halverwege de 19e eeuw nog boerderijtjes stonden, is het mogelijk om over de ringvaart door te varen, vóór de brug naar bakboord de sloot in en tussen het wuivende riet richting Leimuiden te peddelen.

Op een dag met veel wind is het heerlijk om terug te surfen richting onze instapplek bij de watertoren. Ervaring in de golfjes is gewenst, want met een overheersende westenwind kunnen er aardige golven zich ontwikkelen.

De Grote en de Kleine Poel maken deel uit van het Hollands-Utrechtse plassengebied; via de Ringvaart (rond de Haarlemmermeer) verbonden met de Kagerplassen, Nieuwe Meer en nog meer vaarten en plassen.

 

Start: het Surfeiland aan de Kudelstaartseweg (Postcode: 1431 GA, Aalsmeer)
Lengte: 19 km
Meer informatie via: 
www.aalsmeerwesteinder.nl
www.hollandseplassen.com 
www.bovenlandenaalsmeer.nl

Door: Kathleen Sloggatt
Lid van kanovereniging: Haarlemse Kanovereniging

De partners van het Watersportverbond