Vlietland, Braassemermeer en Kager Plassen

Waar we in de voorgaande bijdragen steeds een enkel plassengebied hebben besproken, doen we dit keer drie plassen in één keer. Dat komt omdat deze plassen zich ook wel goed lenen om ze allemaal in één rondje aan te doen. Ze liggen alle drie in het westelijk deel van Zuid-Holland en maken onderdeel uit van dit prachtige vaargebied.

Karakteristieken

  • type vaartocht : rondje waarin drie plassen zijn opgenomen
  • kenmerken : overbekend watersportgebied (Kaag en Braassem) en iets minder bekend (Vlietland)
  • laagste vaste brug : 1m60 (toegang tot de recreatieplas Vlietland)
  • diepgang : 1m20
  • overige beperkingen : veel lage bruggen als je Leiden aandoet
Voor Leidenaren is het ontzet van 1574 tot op de dag van vandaag een gewild excuus voor grote festiviteiten op 3 oktober!

De tekst hiernaast omvat highlights uit het gelijknamige hoofdstuk van het boek 'Hollands water'. Zin in het hele verhaal en nog 44 andere hoofdstukken over vaargebieden en steden ? Ga naar de site of bekijk eerst het inkijkexemplaar!

© Pim van der Marel 2022

Vlietland

We beginnen onze vaartocht in Voorschoten op de Vliet of – officieel - het Rijn-Schiekanaal. Ter hoogte van de recreatieplas Vlietland kun de via de Jan Bakkersloot de plas op. Het recreatiegebied Vlietland is na 1982 ontstaan en de plas is een gevolg van zandwinning. Zoals meestal bij een zandwinplas is het interessant om je dieptemeter in de gaten te houden. Die schiet op het midden door naar meer dan 30 meter!

We steken de plas min of meer recht over en moeten even zoeken naar het vervolg van de Jan Bakkersloot. Als we die vinden passeren we kort daarna een vaste brug in het fietspad. Meteen daarna vaar je onder de A4 door.

Verbindingen

Via de Meerburgerwetering, Oude Rijn, Does en Wijde Aa varen we naar de (niet : het) Braassemermeer. Op de Meerburgerwetering kom je over het piepkleine Papemeer. Hoewel het een miniem plasje is, des te groter is de historie. Het is vanaf hier dat de geuzen begin oktober 1574 de Spanjaarden op de Lammenschans onder vuur nemen. En daarmee is het welbekende Leidens ontzet vanaf hier in gang gezet ! Voor Leidenaren is dit ontzet tot op de dag van vandaag een gewild excuus voor grote festiviteiten op 3 oktober.

De kop van de Wijde Aa komt uit op de Heimanswetering, die hier de Woudwetering heet. Gekscherend wordt dit vaarwater in deze regio de Kalverstraat van het water genoemd. En dat is allicht niet omdat je er zo lekker rustig kunt varen … 

Braassemermeer

De Woudwetering gaat over in het Paddegat en dat markeert het begin van de Braassemermeer, voor intimi : de Braassem. De plas wordt gerekend tot onze veenplassen. Toch moet een voorloper daarvan er al langer liggen. In een 13-eeuwse “cope” brief was al sprake van “het meer van Rijnsaterwoude” en dat was er dus al. Zo'n cope is een soort verkavelingsakte. Leuk is dat je dat terugziet in plaatsnamen als Nieuwkoop en Boskoop. De Braassem is zowel feitelijk als optisch een grote plas. Dat optische effect wordt versterkt doordat het één plas is. Het is een typische watersportplas met alle denkbare faciliteiten.

Kager Plassen

Via de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder bereiken we het dorp Buitenkaag. Aan bakboord passeer je hier de grote jachthaven Kaagdorp. Even verderop brengt de veerpont bezoekers van het vaste land naar het Kaageiland. Dit is altijd een druk stuk van de Ringvaart en vergt daarom oplettendheid van de schipper.  Even later gaan we bij de Feadship-werf Van Lent bakboord uit de plassen op.  Je hebt dan aan bakboord het Kaageiland met meerdere aantrekkelijke terrassen en eetgelegenheden.

Er zijn 13 plassen die tezamen de Kager Plassen vormen. Daar zijn 5 kleinere plassen bij, waarvan er 4 op enige afstand van het grote plassenblok liggen. Dat betekent dat dit plassengebied een totaal andere uitstraling heeft dan de Braassem. Het grote aantal eilanden maakt dat het gebied vooral een knus karakter heeft.

Waar er voor de watersporter van alles wordt aangeboden, zijn er voor de niet-watersporters niet al te veel voorzieningen. Dat komt doordat veel van de oevers privébezit zijn en dat houdt de projectontwikkelaars op afstand.

Leiden

Vanaf de Kaag moeten we een keus maken hoe we naar Leiden willen varen. Rechtdoor via de Zijl is het kortst. Maar varen via de Warmonder Leede en de Haarlemmer Trekvaart is een aantrekkelijk alternatief. In Leiden komt die trekvaart uit op de Morssingel waarin 2 vaste bruggen liggen van 1m70. Als dat lukt, bepaalt je doorvaarthoogte de rest van het traject. Wat in ieder geval kan, is aan de westzijde om de stad heen. Je komt dan via het Korte Vlietkanaal uit op het Rijn-Schiekanaal. Maar misschien is je boot “laag” genoeg om over het Leidse grachtenstelsel te varen. Je kunt dan bijvoorbeeld via de Trekvliet naar het Rijn-Schiekanaal. Via de Zijl zou je – almaar rechtdoor varend – ook op dit punt zijn uitgekomen. En je bent op dit punt maar een paar kilometer verwijderd van Vlietland, waar we dit rondje zijn begonnen.

 

De tekst hiernaast omvat highlights uit het gelijknamige hoofdstuk van het boek 'Hollands water'. Zin in het hele verhaal en nog 44 andere hoofdstukken over vaargebieden en steden ? Ga naar de site of bekijk eerst het inkijkexemplaar!

© Pim van der Marel 2022

Uitgelichte artikelen

Vlietland, Braassemermeer en Kager Plassen