Zo werkt het sportakkoord

Wil je meebepalen wat het sportbeleid in jouw gemeente wordt en profiteren van aangeboden services? Lees hier wat je kunt doen.

Als watersportvereniging heb je te maken met veel uitdagingen. Hoe houd je je vereniging vitaal? Met voldoende vrijwilligers en tevreden sporters? Hoe speel je met je vereniging in op de veranderingen lokaal en in de maatschappij? Jouw club is niet de enige met die vragen. Veel sportaanbieders zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven.

Gezien het belang van toekomstbestendige sportverenigingen en om te zorgen dat de organisatie en de financiën van de sport ook toekomstbestendig zijn, is in 2018 door de Rijksoverheid en de gezamenlijke sport het Nationaal Sportakkoord  gesloten. Het hoofddoel is zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. In vrijwel iedere gemeente is nu een Lokaal Sportakkoord gesloten. In dit sportakkoord staan de lokale ambities en afspraken die bijdragen aan de landelijke ambitie om zoveel mogelijk mensen te laten sporten en bewegen.

Een onafhankelijk sportformateur, aangewezen door de gemeente, heeft een lokale gelijkwaardige alliantie van sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties gevormd. Deze partijen hebben gezamenlijk de ambities voor het akkoord bepaald (of zijn daar nog mee bezig). Gemeenten met een sportakkoord krijgen een Adviseur Lokale Sport. Deze adviseur staat sportclubs bij in het maken en uitvoeren van het akkoord. Ben je hier nog niet bij betrokken, maar wil je dat wel graag, neem dan contact op met je gemeente of met de Adviseur Lokale Sport. 

Gratis ondersteuningsmogelijkheden

Er zijn vele ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Bespreek met de adviseur lokale sport wat jullie behoeften zijn om de vereniging te versterken, dan kan dit voor jouw vereniging gefinancierd worden. Dit kan jullie vereniging een hoop geld besparen! Er staan ook andere interessante workshops, verenigingstrajecten en (bestuurs)cursussen op de servicelijst die jouw vereniging kunnen versterken.

Advies: Check wie je adviseur lokale sport is, neem contact op en bespreek de mogelijkheden om je club te versterken.

Aansluiten bij het Sportakkoord?

In de brochure ‘Van lokaal Sportakkoord naar actie, in samenwerking met jouw club’ lees je meer over het lokale Sportakkoord, de meerwaarde voor jouw club én binnen welke thema’s het Sportakkoord jou kan helpen. Zien wat je kunt doen om snel ondersteuning te ontvangen? Check dan het handige stappenplan. Bekijk ook de video "Sluit jij aan met jouw club" hieronder.


Contact met de adviseur lokale sport?

Neem contact op met de Sportakkoord Supportdesk via sportakkoord@nocnsf.nl.
Heb je daarbij hulp nodig van het Watersportverbond stuur dan een mailtje naar vereniging@watersportverbond.nl.

 

Handige links

Ga naar de Sportakkoord Brochure

Ga naar het stappenplan

Website NOC*NSF

Website Alles over sport

Website Clubbase

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond