Muziek en media

Bij veel verenigingen wordt muziek gedraaid in het clubhuis of is er een tv waarop bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en andere sportevenementen te zien zijn. Hiervoor dienen verenigingen een vergoeding te betalen.

Bij veel verenigingen wordt muziek gedraaid in het clubhuis. Daarnaast is de kantine soms voorzien van een tv waarop bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of andere sportevenementen te zien zijn. Hiervoor dienen verenigingen een vergoeding te betalen. Dit komt omdat dit gebruik, zoals men dat noemt, ‘openbaar wordt gemaakt’.

Verenigingen hebben hierdoor in ieder geval met Buma, Sena en Videma te maken. Het Watersportverbond heeft met geen van deze organisaties een koepelovereenkomst.


Buma

Buma regelt de vergoeding die bestemd is voor componisten en tekstdichters van de muziek. Buma int en verdeelt de vergoedingen. Kijk voor meer informatie op de website van Buma.


Sena

De uitvoerende artiesten en de platenproducenten worden vertegenwoordigd door de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten, kortweg Sena. Kijk voor meer informatie op de website van Sena.


Videma

Videma is de organisatie die gaat over het vertonen van tv- en filmbeelden buiten de huiselijke kring. Hier is op basis van de Auteurswet toestemming voor vereist van de makers. Videma zorgt ervoor dat gebruikers over een volledig tv- en filmaanbod (via tv-zenders op het zogenaamde open net) kunnen beschikken. Meer informatie vind je op de website van Videma.


Fox Sports

Videma vertegenwoordigt de programma’s die via de tv-zenders op het zogenaamde open net vertoond worden (Nederland 1, RTL4, SBS6, etc.). Fox Sports valt daar als digitale premium zender niet onder. Wil je samen met de leden van de vereniging in de kantine kijken naar sportwedstrijden die via Fox Sports worden uitgezonden, dan moet je hiervoor een Fox Sports Zakelijk-licentie hebben. Uitsluitend met deze licentie mag je alle uitzendingen van Fox Sports in de kantine vertonen.

Er vinden door heel Nederland wekelijks mystery visits plaats tijdens de live wedstrijden. In geval van aantoonbaar inbreuk maken heeft de rechter recent bepaald dat hiervoor boetes opgelegd kunnen worden. Uitgebreide informatie vind je op de website van Fox Sports.

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond