Selectiecriteria Jeugd Olympische Spelen Zeilen

De afdeling Topzeilen coördineert voor de jeugd diverse uitzendingen naar internationale wedstrijden, waaronder de uitzending naar de Jeugd Olympische Spelen.

Op initiatief van het IOC (International Olympisch Comité) worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. De sporters maken kennis met de tradities en waarden van de échte Olympische Spelen. Zo staan alleen Olympische sporten op het programma en verblijven de deelnemers gezamenlijk in een Olympisch Dorp.

De uitzending vindt plaats onder verantwoordelijkheid van NOC*NSF, zij dragen ook het merendeel van de kosten. NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen (JOS) als een waardevol opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters.

Het evenement richt zich op toptalenten tussen de 15 en 18 jaar oud, variërend per sport. In 2010 en 2014 was de maximale leeftijd bij het zeilen 16. Sinds de editie van 2018 is de maximale leeftijd voor de zeildisciplines verhoogd naar 18 jaar. Dit betekent dat je voor selectie in aanmerking kunt komen als je in het jaar van de JOS 15, 16, 17 of 18 jaar bent.

Binnen het Talentplan van het Watersportverbond is er voldoende talent aanwezig om Nederland in een aantal disciplines te vertegenwoordigen. Per discipline mag één vertegenwoordiger per land uitkomen.


Kwalificatie en uitzending

De kwalificatie en voorbereiding kent voor Nederlanders een aantal stappen, vergelijkbaar met die van de échte Olympische Spelen, namelijk:

  1. Internationale landenkwalificatie 
  2. Kwalificatie op naam
  3. Specifieke voorbereiding en uitzending ondersteund door NOC*NSF en het Watersportverbond

Landenkwalificatie kan door alle Nederlanders worden afgedwongen die voldoen aan het leeftijdscriterium.

De Jeugd Olympische Spelen van 2022 zullen plaatsvinden in Dakar, Senegal. De selectiereglementen zullen in het najaar van 2021 gepubliceerd worden op deze pagina. 

Bart van Roessel
Topsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond