Beperkingen vaarroutes en vaargebieden recreatievaart

26 maart 2020

De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus raken iedereen in Nederland, zo ook de watersport en recreatievaart. Varen mag nog steeds, op eigen verantwoordelijkheid en met de (morele) oproep achter de maatregelen: vermijd contact, geen groepsgebeuren en houd 1,5 meter afstand. Praktisch betekent dit dat varen alleen nog mogelijk is als individu of met het gezin. Blijf zoveel mogelijk thuis, maar een frisse neus (op het water) halen kan dus. Kies daarvoor een rustige vaarroute of vaargebied, zodat je geen ophopingen van vaarverkeer krijgt. Zorg daarnaast voor een goede reisvoorbereiding. 

Diverse regionale vaarwegbeheerders verlengen de winterdienstregeling. Daarnaast kunnen burgemeesters bepaalde locaties sluiten en gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Actuele berichten staan op de www.vaarweginformatie.nl en houd de reguliere berichtgeving van de gemeente waar je gaat varen aan. 


Winterbediening bruggen en sluizen

In navolging van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en de gemeente Haarlem (zie ons bericht van 17 maart 2020) hebben nu ook de provincies Overijssel en Groningen besloten de winterbediening voor de sluizen en bruggen te verlengen. Provincie Overijssel heeft bekendgemaakt de winterregeling tot 1 juni te verlengen. Hiermee wil de provincie het onnodige reizen te water terugdringen. De provincie Groningen heeft de winterbediening verlengd tot nader bericht.  Als er om dringende redenen toch gevaren moet worden, wordt geadviseerd de reis zorgvuldig te plannen.


Bruggen in Amsterdam

Vanaf donderdag 26 maart 2020 worden de bruggen in Amsterdam minder bediend in verband met beperkte inzetmogelijkheden op de bedieningscentrale. De oostelijke Staande Mast Route door Amsterdam, over de Kostverlorenvaart, zal dan ook alleen de nacht van vrijdag op zaterdag bediend worden. Het gaat om de Kostverlorenvaartroute tussen de Nieuwe Meer en de Oude Houthaven (Oude Houthaven, Westerkanaal, Singelgracht, Kattensloot, Kostverlorenvaart, Schinkel). De Westelijke Route, via Haarlem, is wel beschikbaar conform het Staande Mast Route-akkoord Noord- en Zuid-Holland. Hier geldt echter wel verlenging van de winterbediening.


Jachthavens Waddeneilanden dicht

De havens op de Waddeneilanden gaan tot 1 juni dicht in verband met het coronavirus en de maatregelen van de overheid. In een persbericht geeft de voorzitter van de Stichting Jachthavens Waddeneilanden aan dat ze in de jachthavens niet kunnen voldoen aan het afstandscriterium. Het houden van anderhalve meter afstand is het probleem, zowel op de steigers als bij de sanitaire voorzieningen.

Kijk voor meer informatie over het coronavirus en de watersport in ons kennisdossier.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond