Chauvinisme is niet voor niets een Frans woord
Ondergedompeld. Af en toe naar adem happend. Zo voelen mijn eerste Olympische Spelen ooit: hectisch maar vol hoogtepunten.
De hitte in Marseille is niet te harden. De Olympische Spelen nemen de inwoners van deze rauwe stad op de koop toe.'

Moeder en dochter
Je hart smelt. Dit zijn Marit Bouwmeester en dochter Jessie Mae. Vlak na de gouden race. Jessie Mae had de wedstrijd met een verrekijkertje van haar moeder geprobeerd te bekijken. Alleen de kijker verkeerd om gehouden. Daardoor leek mama nog verder weg.

Ode aan Marseille
De hitte in deze rauwe stad is niet te harden. Daarom trekken de inwoners van Marseille naar zee. Van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat. De Olympische Spelen nemen ze op de koop toe.

Show time
Mijn uitzicht op de finale van de 100 meter sprint. Kort daarvoor was ik getuige geweest van een indrukwekkende lichtshow. Met lichtgevende polsbandjes die bij iedere nieuw aangekondigde atleet de kleur van zijn nationale vlag aannamen. En dat in een stadion met 80.000 toeschouwers. Kippenvel.

Topsport midden in de stad
Op mijn vrije dag naar het vrouwenwielrennen. Ik sta duizend traptreden hoog in de wijk Montmartre. Geen ticket nodig voor deze topwedstrijd. Hartje Parijs. Geweldig!

Chauvinisme is een Frans woord
Bij de volleybalwedstrijd Frankrijk tegen de Verenigde Staten zag ik de Fransen uitblinken. Tegelijk weet ik weer waarom chauvinisme een Frans woord is. Nog nooit zo vaak de Marseillaise horen zingen

Parijzenaren spreken Engels
Olympische vlam midden in de stad. Je kunt er gewoon naar toelopen. En Parijzenaren die je de weg vraagt zijn vrolijk en spreken Engels. Hoop dat ze dit charmeoffensief volhouden.

Wat een opkomst
Oranjegloed in een afgeladen Team NL Huis bij de huldiging van Odile en Annette. Op de tribune aan de overkant zie je een soort waterval van wit licht. Daar komen de medaillewinnaars doorheen. Dwars door het publiek. Zie het dan maar eens nuchter te houden.

Blij met brons, maar ook balen: geen goud
Hoewel Luuc van Opzeeland vlak na de finalerace oprecht de pers te woord staat, zie je dat hij zichzelf moet vermannen en blij is met brons, maar ook baalt: geen goud. Terwijl Luuc indrukwekkend heeft gevaren.

Goud die twee
Ik kreeg zowat een hartverzakking toen Odile en Annette te vroeg finishten, maar hun fout net op tijd wisten te corrigeren. Normaal gesproken spring je direct na de finish het water in. Blij dat ze het nu niet deden en hebben gewacht tot de uitslag definitief was. Goud die twee.

Aangehouden
Om wat dichter bij de actie van de 49’ers te komen, besloten we met een boot naar het wedstrijdveld te varen. In de verte zie je wat stipjes. Verder dan dit kwamen we niet. Aangehouden door Gendarmerie. Dit zijn de best beveiligde Spelen ooit.

Kanoslalom
Op een steenworp afstand van Disneyland Parijs werd in het eerste weekend van de Olympische Spelen het kanovaren georganiseerd. Op de tribunes duizenden uitzinnige kanofans. Martina Wegman, Lena Teunissen en Joris Otten waren een visitekaartje voor Nederland.
Reageren?
Arno van Gerven is directeur van het Watersportverbond. Hij schrijft twee keer per maand een column over de onderwerpen die in de watersport leven. Van Gerven probeert daarmee een breed lezerspubliek – van leden tot politiek – met een knipoog te laten kijken naar kansen en ontwikkelingen in recreatie en sport. Daarbij maakt hij gebruik van alle stijlmiddelen die een schrijver van een opiniestukje ten dienste staan. Wilt u reageren, e-mail naar arno.van.gerven@watersportverbond.nl.