LET OP: De Landelijke Kanodag is verplaatst naar zaterdag 12 maart 2022.
Er is een moment in het jaar waarop de Nederlandse kanowereld alles bij elkaar laat komen: de Landelijke Kanodag. Tijdens dat evenement worden de actualiteiten besproken, workshops gevolgd en ervaringen gedeeld uit het verenigingsleven. Aanstaande zondag is de 9de editie bij het Watersportverbond in Utrecht. Helaas, ik kan er dit jaar voor het eerst niet bij zijn. Een gemis, want de sfeer op die dagen is uniek. Neem alleen de prijsuitreiking. Die is van een Suske & Wiske-achtige schoonheid met onderscheidingen als de Windhappersbeker, de Ruytenschildtbeker en de Vriendschapstrofee.
Traditiegetrouw gaat de eerstgenoemde prijs naar de vereniging of personen die op het gebied van kanotoerisme de meest opvallende prestatie heeft/hebben geleverd. De tweede beker is voor de vereniging met de grootste ledengroei en de derde laat zich raden. Naast de aangewakkerde trots, doet het uitreiken van de onderscheidingen nog iets anders: het maakt verhalen los, wat de toehoorders een schat aan praktische informatie oplevert.
Andersom werkt het op de Landelijke Kanodag ook, want tijdens de middagsessie krijgen de vrijwilligers van de verenigingen de ruimte om aan te geven hoe het werk van het Watersportverbond kan worden verbeterd en welke richtingen voor de kanokoers kansrijk zijn. Deze worden vastgelegd en meegenomen in het beleid.
In het klein had ik eind vorige maand zo’n sessie bij kanovereniging Dolfijnen in Harderwijk. Het bestuur trakteerde mij op een pizza en wilde meer weten over het Verbond. Wat het allemaal doet en kan betekenen voor de Dolfijnen. Dit naar aanleiding van de columns die ik deze zomer schreef over het belang van een sterk verenigde kanogemeenschap.
Het werd een mooie avond aan het Veluwemeer. Met een rondleiding door het clubhuis en een uitleg bij het vernuftig getimmerde kanoboothuis. Zelden zoveel kano’s zo ordelijk bij elkaar gezien in een systeem waar ze bij de Rietveld-academie een expositie aan mogen wijden. Tegelijkertijd zag ik bij De Dolfijnen drie interessante ontwikkelingen:
- Samenwerking
Omdat binnen de vereniging suppen niet goed was te organiseren, is een samenwerking aangegaan met een commerciële supschool. Nu verwijzen de twee organisaties leden en klanten naar elkaar door en de eigenaar van de supschool zit in het bestuur van De Dolfijnen.
- Schadevergoeding
De Dolfijnen moesten een aantal jaar geleden van de gemeente naar een andere locatie verhuizen. Deze gedwongen verplaatsing is inmiddels achter de rug en heeft de vereniging - dankzij een flinke schadevergoeding - geen windeieren gelegd. Sterker nog; het heeft ze toekomstbestendiger gemaakt.
- Kanoverhuur
Door een vrijwilliger verantwoordelijk te maken voor de kanoverhuur kunnen er nu leuke extra’s voor de leden worden betaald, zoals barbecues en uitjes.
Intussen leverde het gesprek ook waardevolle inzichten op voor beide kanten. Voor mij werd duidelijk dat deze vereniging vooral waarde hecht aan onze opleidingen, niet aan de wedstrijden. En andersom is bij de Dolfijnen de betekenis van het lidmaatschap bij het Watersportverbond nu nog duidelijker.
Daarom baal ik ervan als een vereniging zonder goed gesprek het lidmaatschap opzegt.
Misschien is dat wel de grootste toegevoegde waarde van de Landelijke Kanodag: het gemak waarmee je ervaringen deelt en het gesprek aangaat.
Reageren?
Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.