Gratis energiescan levert Poseidon stevige besparing op

9 februari 2023

Gratis energiescan levert Poseidon stevige besparing op 

Watersportvereniging Poseidon in het Limburgse Kessel is haar accommodatie stap voor stap aan het verduurzamen. Zo werd het dak van het clubgebouw al van zonnepanelen voorzien. De vereniging gaat binnenkort nog meer energie besparen. De gratis energiescan van het Watersportverbond voor verenigingen liet zien dat er veel winst te behalen valt door over te stappen naar ledverlichting. 

Toen Ben Wilmink vorig jaar in een nieuwsbrief van het Watersportverbond een artikel las over een gratis energiescan voor verenigingen van het Watersportverbond, was zijn interesse meteen gewekt. De scan, die nog tot 1 juni 2023 kan worden aangevraagd, maakt inzichtelijk met welke maatregelen een vereniging energie kan besparen. Ook krijg je advies over hoe je dit aanpakt en op welke subsidie je dan kunt rekenen. Je beslist als vereniging zelf wat je wel en niet wilt doen om energiebesparing te realiseren. “We hebben dat aanbod besproken en hoefden er niet al te lang over na te denken. Het wordt je gratis aangeboden, gewoon doen dus”, aldus Ben, die bestuurslid is bij Poseidon. 

Via het Watersportverbond werd Ben gekoppeld aan een energiecoach van Sport NL Groen, die de scan met hem kwam uitvoeren. Ben: “Ik heb hem het kantinegebouw laten zien en we hebben over de steigers met onze 58 ligplaatsen gelopen, zodat hij een indruk kreeg van onze haven en kon zien waar het energieverbruik overal zit. In onze walstroomaansluitingen, de verlichting en onze werkplaats waar we krachtstroom hebben voor de zaagmachine en andere apparatuur. In de kantine gaat het om verlichting, koeling, de afwasmachine, de magnetron, het koffiezetapparaat… en zo kan ik nog wel even doorgaan”, somt Ben op. 

 

Haalbaar en betaalbaar

Op basis van deze rondgang over de haven stelde de energiecoach een advies op. Ben: “Daaruit bleek dat we op de verlichting aanzienlijk kunnen besparen wanneer we op ledverlichting overstappen. Want een ledlamp verbruikt ongeveer 80 procent minder energie ten opzichte van gewone, standaard verlichting. We hebben vervolgens alle verlichting nagelopen en een overzicht gemaakt. Overal waar nog geen led zit, gaat die er nu komen. Dat vraagt even om een behoorlijke investering, maar op den duur zal die zich terugverdienen. En omdat we de verlichting en bijhorende armaturen zelf kunnen vervangen, is het haalbaar en betaalbaar voor de vereniging.” 

De energiescan leverde nog meer adviezen op om energie te besparen, maar volgt ze niet allemaal op. Ben: “De investeringen moeten natuurlijk rendabel zijn. We kregen de tip om een schakelaar in de koelcel van onze kantine te maken, zodat de koeling uitvalt op het moment dat we de deur openen. Dan gaat er geen kou verloren. Maar wij zijn geen horecabedrijf. Alleen in de weekenden wordt zo’n koelcel wat vaker en open gedicht gedaan, zo’n schakelaar zal dus te weinig energiebesparing opleveren om daarin te investeren.”

 

Mooie bijvangst

De komst van de energiecoach leverde de vereniging nog een ander extra voordeel op dat voor Ben als een welkome verrassing kwam. “Tijdens zijn bezoek vertelde hij over de subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA), waarvoor miljoenen beschikbaar worden gesteld. Die regeling kende ik nog niet, maar we gaan er dankbaar gebruik van maken. Vanuit de BOSA krijg je als sportvereniging 20 procent subsidie op onderhoudswerkzaamheden en investeringen daarvoor. En 30 procent subsidie voor milieusparende maatregelen. We waren al van plan om ons parkeerterrein en enkele hellingpaden te asfalteren en daar halen we nu 20 procent subsidie voor binnen. Een mooie bijvangst van de energiescan.” 

Heeft jouw vereniging ook interesse in de gratis energiescan? Ga dan naar deze pagina en meld je vóór 1 juni aan.  

 

© Foto Watersportvereniging Poseidon

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond