Kanosprint krijgt op weg naar WK steeds meer vorm

7 juli 2022

Kanosprint krijgt op weg naar WK steeds meer vorm

Van 3 tot en met 7 augustus vindt het WK kanosprint plaats in het Canadese Halifax. De Nederlandse afvaardiging reist met vertrouwen af. Het resultaat van een solide opbouw waar trainer/coach Nicole Bulk in 2017 mee begon. 

De 53 jarige Bulk begon in dat jaar met een team sporters van rond de 15 jaar oud. Zij werkte sterk aan de individuele ontwikkeling van elke sporter, met name de persoonlijke ontwikkeling als topsporter. Toen begin 2021 Rotterdam de sport omarmde en met de Willem-Alexander Baan een professionele trainingslocatie beschikbaar stelde, begon de groei in sportieve zin. De resultaten beginnen nu te komen. Dit jaar bereikten de dames in de World Cups twee keer achter elkaar de A-finale. Een teken dat de aansluiting met de top er is.  En dat is in lijn met de doelstelling naast medailles in 2028: deelname aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Met de dames hebben we nu een hele sterke ploeg van zes sporters die heel gericht traint op de olympische afstand van 500m. Onlangs kregen we vanuit TeamKPN Sportfonds een K4 boot. Dat maakt dat we zowel technisch als in de breedte enorme groei hebben kunnen doormaken. Daar profiteert vooral de K2 van en dat zie je meteen terug in de resultaten,’ aldus Bulk.

Bulk vervolgt: ‘Bij de heren zijn meerdere olympische afstanden geweest die nu richting de 500 meter moeten worden ontwikkeld, want dat is de afstand waar de focus op ligt richting de Olympische Spelen. Deze opdracht is iets complexer dan bij de dames.’

Afvaardiging WK en doel vrouwen

De teams beginnen steeds meer vorm te krijgen. Op het WK in Halifax start het duo Ruth Vorsselman en Selma Konijn in de K2 met het doel om in de de A-finale goed mee te varen. In de K4 starten Wies Siffels, Selma Konijn, Anja Mus en Kitty Schiphorst. Het doel van de K4 is om ervaring op te doen en om aansluiting te vinden, zodat zij volgend jaar ook voor Olympische kwalificatie kunnen gaan.

Afvaardiging WK en doel mannen

Bij de mannen reist Albart Flier af. Hij besloot dit jaar de laatste kwalificatie World Games kanomarathon te laten schieten om zich vol te kunnen concentreren op zijn olympische ambities in de K1 kanosprint. Hij start op het Olympische nummer 1000 meter, maar vaart ook 500m en 5000m. Aansluiting vinden bij de wereldtop is zijn doelstelling.

Financiële uitdaging

Een punt van zorg in de groei van het Nederlandse team kanosprint blijft de financiën. Er zijn enorme stappen gezet vanuit het Watersportverbond in het verbeteren van de faciliteiten en versterking in training en coaching. Maar de hoge kosten om de wereld rond te reizen voor wedstrijden zijn niet gedekt. Dat beïnvloedt de keuzes die worden gemaakt en leidt ook af van de sport.

Wij zijn dit jaar een crowdfunding actie gestart om de kosten voor deelname aan wedstrijden over de hele wereld te dekken. Dat loopt aardig. Dat geeft natuurlijk veel energie, maar het leidt wel af van waar je het liefst mee bezig bent, de sport. Maar het hoort bij de ontwikkeling die we doormaken. We gaan er vanuit dat betere resultaten voor meer belangstelling voor de sport en dus ook voor meer aantrekkingskracht voor sponsoren zorgt,’ aldus Bulk.

Wil jij het team Kanosprint steunen?

Wil jij het team Kanosprint ondersteunen en helpen de olympische droom waar te maken? Wij zijn een crowdfunding project gestart waar je aan mee kan doen. Doe nu mee!

Klik hier om Team Kanosprint te steunen

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Kanosprint

De partners van het Watersportverbond