KNRM: kennis over het weer voorkomt onnodige problemen

"Een goede watersporter is voorbereid op slecht weer”

4 augustus 2022

KNRM: kennis over het weer voorkomt onnodige problemen

"Een goede watersporter is voorbereid op slecht weer”

 

Elke zomer komen watersporters in de problemen doordat ze overvallen worden door slecht weer. Iets wat in deze tijd niet meer zou moeten kunnen, aldus meteoroloog Henk Huizinga. "Slecht weer komt zelden onverwachts.” 
Zoals bij veel problemen op het water kan een goede voorbereiding veel ellende én de inzet van de KNRM voorkomen.

 

Deze zomervakantie informeert de KNRM watersporters met een speciale campagne over het belang van een goede voorbereiding en hoe te handelen in (niet-)spoedeisende situaties. Daar hoort naast het goede onderhoud van je boot en kennis over vaarregels ook bij dat je weet wat het weer gaat doen. Want onweersbuien of harde wind kunnen een zomerse dag op het water vervelend laten eindigen. Nog te vaak ziet de KNRM dat het veel watersporters aan die kennis ontbreekt, waardoor ze bij een weersomslag in de problemen komen.

Henk Huizinga is meteoroloog bij NimosMeteo.nl en geeft cursussen aan piloten en watersporters. Hij geeft drie belangrijke tips die kunnen voorkomen dat watersporters overvallen worden door weersomslag. "Een goede watersporter is voorbereid op slecht weer."

 

Check bronnen

Bij een goede voorbereiding horen volgens de meteoroloog het checken van weerkaarten, de windvoorspelling (via bijv. windy.com) en de voorspellingen van het KNMI. Apps zoals Buienradar kunnen behulpzaam zijn, maar Huizinga raadt af daar blind op te varen, aangezien deze apps plotselinge weersomslagen niet altijd goed voorspellen. Er zijn voldoende cursussen die watersporters leren hoe een weerkaart te lezen. “Na een cursus kun je beter inschatten wat er gaat gebeuren. Er wordt vaak gedacht dat meteorologie moeilijk is. Maar de natuur is eigenlijk best logisch.”

 

Kijk naar de lucht

Een andere tip is om ook de lucht goed in de gaten te houden. Bij grote temperatuurverschillen tussen de onderste warme en de bovenste koude luchtlagen ontstaan wolken in de vorm van een bloemkool (cumuluswolken). Dat betekent dat de lucht instabiel is, aldus Huizinga. "Zo’n wolk gaat regen en onweer loslaten. Maar wat veel watersporters niet weten, is dat de reikwijdte van die wolk heel groot is. Tot tientallen kilometers verderop kan een sterke wind opsteken, uit een onverwachte richting, zonder dat er een druppel regen valt.” Deze harde wind kan watersporters flink in de problemen brengen, weet KNRM-schipper Coen van der Linde van reddingstation Ouddorp. In de nacht van 26 juli 2019 werden watersporters op het Grevelingenmeer verrast door harde wind vanuit onweersbuien boven zee en België. “Boten waren losgeslagen van hun ankers en tegen elkaar of de rotsblokken aan de wal gebotst. Mensen probeerden boten af te duwen, wat weer leidde tot verwondingen en sommige boten maakten water door de hoge golven.” Uiteindelijk hebben de KNRM’ers die nacht elf boten en 28 mensen in veiligheid moeten brengen.

 

Sla waarschuwingen niet in de wind

Het KNMI heeft in Nederland de taak om weerwaarschuwingen uit te geven. Dit doen ze aan de hand van kleuren en locatie specifiek, bijvoorbeeld per provincie of groot watergebied. Sla deze waarschuwingen niet in de wind, zegt Huizinga. Door de klimaatverandering zal het in Noord-Europa zomers steeds warmer worden, waardoor Nederland vaker te maken krijgen met zware buien. “Neem het weer serieus, het kan grillig zijn. Met kennis voorkom je dat de KNRM moet komen.”

 

App

Met de KNRM Helpt App kun je vaarplannen maken, de omgeving en het weer checken. Ook kun je snel hulp inschakelen bij pech of noodsituaties. Wist je dat de Kustwacht en de KNRM via de app direct jouw locatie zien als je belt voor een nood of pech situatie? Zo helpen we je snel. Met een goede voorbereiding voorkom je veel problemen.

 

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM helpt app of telefonisch: 088-999 6100

 

De KNRM hoopt dat watersporters deze zomer goed voorbereid het water opgaan. Mochten ze alsnog in de problemen komen, dan helpen de KNRM-vrijwilligers graag.  

 

 

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond