KNRM lanceert campagne ‘Veilig duiken? Duikvlag gebruiken’

Duikers worden bewust gemaakt van het belang van de duikvlag – niet alleen voor hun eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van andere watergebruikers.

5 februari 2019

De KNRM lanceert Duikvaker de campagne ‘Veilig duiken? Duikvlag gebruiken’. Duikers worden bewust gemaakt van het belang van de duikvlag – niet alleen voor hun eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van andere watergebruikers.

Geen duiker die eraan moet denken! Je bent aan het duiken en ineens hoor je het geratel van een ankerketting. Het zal toch niet dat je een anker op je hoofd krijgt? Of je duikt op een wrak en ineens zie je twintig vislijnen met haken om je heen neerkomen? Net zomin zit een schipper erop te wachten dat duikers vlak voor zijn varende boot aan de oppervlakte komen. Helaas zijn dit geen fictieve voorbeelden – het gebeurt echt. Maar dergelijke situaties kunnen worden voorkomen door een duikvlag te gebruiken.


'Veilig duiken? Duikvlag gebruiken'

De campagne ‘Veilig duiken? Duikvlag gebruiken’ is door de KNRM ontwikkeld in samenwerking met partners uit de duikbranche en wordt dan ook breed gedragen. Via de campagne worden duikers bewust gemaakt van het grote (levens)belang van een duikvlag en worden andere watergebruikers geattendeerd op de betekenis van de vlag. Bij bootduiken is het duikschip verplicht de duikvlag -in Nederland de A-vlag- te voeren. In het geval van kantduiken is het verstandig om de vlag aan de kant of op een boei te plaatsen. Voor de scheepvaart en andere watergebruikers is dit het teken dat er wordt gedoken en zij op minimaal 100 meter afstand van de vlag moeten blijven.


Meer veiligheid op en rondom het water

Olaf Tompot, coördinator preventie bij de KNRM, vertelt: "We zijn blij dat we als KNRM met al onze samenwerkingspartners een bijdrage kunnen leveren aan nog meer veiligheid op en rondom het water. Gelet op de actuele berichtgevingen over bijna-ongevallen zijn we blij dat zowel de doelgroep duikers alsmede de pleziervaart en beroepsvaart de schouders eronder willen zetten om deze campagne tot een succes te maken. We zijn ervan overtuigd dat door de effectieve samenwerking een groot publiek bereikt kan worden."

Speciaal voor deze campagne heeft de KNRM een duikvlag ontwikkeld. Deze is verkrijgbaar via www.knrm.nl/duikers waar bovendien meer informatie over deze campagne en veiligheid voor duikers is te vinden.

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond