Martina Wegman en Lena Teunissen klaar voor WK Kanoslalom

25 juli 2022

Martina Wegman en Lena Teunissen klaar voor WK Kanoslalom

Van 26 tot 31 juli wordt het WK Kanoslalom gevaren in het Duitse Augsburg op de Eiskanal. Dit was ook de baan van de Olympische Spelen in 1972 en de eerste kunstmatige wildwaterbaan ter wereld. Vanuit Nederland verschijnen Martina Wegman en Lena Teunissen aan de start. Wegman miste ternauwernood het podium op het EK in mei dit jaar in Slowakije met een vierde plaats. Dat was een historische Nederlandse medaille in de kanosport geweest. Doel voor haar op het WK is dan ook tenminste een finale plaats met volle focus op het podium. 

Sinds begin dit jaar delen Wegman en Teunissen dezelfde coach, de Spaanse Telmo Olazabal. Olazabal al langer trainer/coach van Wegman, sinds 2019. Onder zijn begeleiding behaalde de in Nieuw-Zeeland woonachtige een 7e plaats op de Olympische Spelen. Een knappe prestatie.

Beide Nederlandse kanovaarders hebben in het voorseizoen veel samen getraind, onder andere in Dubai. Daarnaast is het team uitgebreid met een conditietrainer en fysio vanuit NOC*NSF. ‘Dat heeft ervoor gezorgd dat we een nog bredere basis hebben met een goed trainingsplan. Beide dames zijn fit en sterk en dat geeft veel vertrouwen voor het seizoen,’ aldus Olazabal.

Lena Teunissen: ‘Mijn start van het seizoen is niet zo makkelijk geweest door een blessure en een virus. Nu ben ik eindelijk weer op de goeie weg. Bij de afgelopen World Cup in Slovenië was ik tevreden over mijn run naar de halve finale. Helaas bleef ik daar haken. Maar ik kan met een tevreden gevoel naar het WK eind deze maand in Augsburg. Ik ken de baan goed want ik woon in Augsburg en train daar. Dat geeft me erg veel vertrouwen.’

Martina Wegman viel in de World Cup in Slovenië al snel af. ‘Dat had er mee te maken dat we onze focus hebben gelegd op het WK en daarvoor veel hebben getraind. Dat zorgde voor vermoeidheid in de World Cup met als gevolg een mindere resultaat,’ aldus Olazabal.

Teunissen vaart niet alleen in de K1 maar ook in de C1 en de nieuwe olympische discipline Extreme Kanoslalom. Wegman start in de K1 en Extreme Kanoslalom. In september vorig jaar won zij in deze discipline World Cup in Pau, Spanje. 

Bij het onderdeel ‘Extreme Canoeslalom’ racen vier atleten tegelijkertijd in identieke plastic boten. De atleten moeten zowel stroomafwaarts als stroomopwaarts boeien oversteken, waarbij contact toegestaan is. Lees hier meer over Extreme Kanoslalom.

Het is echt een spectaculaire nieuwe discipline in de sport. Je vaart met vier kano’s tegelijk en contact is toegestaan. Dat vraagt om een heel andere strategie dan bij de kanoslalom. Het is moeilijker te voorspellen. Daarom wisselen de uitslagen ook zoveel,’ aldus Olazabal.

Favorieten op het WK Kanoslalom bij de vrouwen zijn in eerste instantie de Duitse deelnemers. Die varen op eigen water en dat brengt altijd voordeel. Daarnaast is de Australische Jessica Fox, gouden medaille winnaar in Tokio 2021, een geduchte tegenstander.

Bij de mannen neemt Joris Otten als enige Nederlander deel aan het WK in de C1.

Voor starttijden en uitslagen kijk hier.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Kanoslalom

De partners van het Watersportverbond