NK eFoil & demo’s onderdeel van Dutch Water Week

7 april 2022

NK eFoil & demo’s onderdeel van Dutch Water Week

  • “Je vliegt 30 kilometer per uur een halve meter boven het water” 
  • Kampioenschap en demonstraties van nieuwe eFoil sport
  • De boards vliegen om je oren tijdens de Dutch Water Week

De Dutch Water Week is een samenwerking aangegaan met Flying Fish eFoils, het eFoil platform van Europa. De eFoil heeft een elektrisch aangedreven vin die een surfplank uit het water tilt. Voor het Scheepvaartmuseum mogen we demonstraties verwachten en wordt er zelfs een NK georganiseerd.

“We willen laten zien hoe vet deze sport is.

 

“Vorig jaar hebben we het eerste NK eFoilen georganiseerd op de Nieuwe Meer”, vertelt Jochem Koning van Flying Fish eFoils. “Dat NK is een soort afvalrace, je vaart steeds 1 tegen 1 over twee parcours met drie boeien. Het gaat er hierbij om dat je het board zo onder de knie hebt dat je scherp de bocht doorvliegt en snel kunt accelereren. Je kunt het een beetje vergelijken met karten, alleen hier moet je ook nog zorgen dat je een snelle pop up hebt. Je hebt een afstandsbediening in je hand, hier zit een soort gashendel op waarmee je je snelheid kunt bepalen.”

 

Vliegen over het water

Waar we bij veel evenementen tijdens de Dutch Water Week afhankelijk zijn van wind, heb je bij eFoiling geen wind en geen golven nodig. De hydrofoil is elektrisch aangedreven, hiermee kun je een snelheid van meer dan 30 km/u bereiken. Net als op de Allianz Regatta bij de windfoilers, vliegen deze planken letterlijk over het water. De foil zorgt ervoor dat de plank uit het water wordt getild, je krijgt hierdoor het gevoel dat je vliegt.

Flying Fish eFoils is het eerste en grootste eFoil platform van Europa, sinds 2019 bieden zij lessen aan en verkopen ze de boards. “Wij hebben vijf scholen door het hele land waar we lesgeven. Zo hebben we locaties op de Nieuwe Meer in Amsterdam en de Loosdrechtse Plassen, maar ook in Heeg en Utrecht geven we les. Omdat we geen wind en golven nodig hebben, en aan een plas met minimaal 1 meter diepte en 50 meter lengte al genoeg hebben, kunnen we op veel plaatsen varen.” 

 

Naast het NK zijn er tijdens de Dutch Water Week verschillende demonstraties van het eFoilen. De eerste vindt plaats tijdens de ploegenpresentatie op vrijdag 27 mei bij het Scheepvaartmuseum, daarnaast staat er een demonstratie gepland tijdens Proef Pampus. “We willen laten zien hoe vet deze sport is. Je vliegt een halve meter boven het water en het is eenvoudig om te leren. Iedereen met een beetje watersport ervaring kan binnen een uur al over het water vliegen.” 

 

Demonstraties en het NK

Tijdens de ploegenpresentatie bij het Scheepvaartmuseum op vrijdag 27 mei geeft Flying Fish eFoils een demonstratie, aansluitend wordt het NK georganiseerd. Tijdens de Dutch Water Week zullen ze ook een demonstratie geven bij Pampus, deze datum wordt later nog bekend gemaakt.

 

Meer over Flying Fish eFoils: http://www.flyingfishfoils.nl/

Meer over Dutch Water Week: https://dutchwaterweek.com/ 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond