Para zeilen op het Braassemermeer, wie, wat, waar en wanneer?

20 juli 2023

Para zeilen op het Braassemermeer, wie, wat, waar en wanneer?

Van 10 tot 16 augustus 2023 wordt er tijdens het Allianz WK Zeilen in de parazeilklassen gevaren op het Braassemermeer. Met de auto een half uur vanaf Den Haag, waar voor de kust van Scheveningen in de olympische klassen wordt gevaren.

“We zijn erg trots dat parazeilen onderdeel is van de Wereldkampioenschappen zeilen in Scheveningen, Den Haag. Het is geweldig dat Watersportvereniging Braassemermeer haar deuren opent en dank aan haar leden die dit mogelijk hebben gemaakt”, aldus Ilse Janssen, Manager Allianz WK Zeilen.

David Graham, CEO World Sailing, wijst op de vooruitgang van parazeilen. “Zeilen heeft laten zien dat het een sport is voor iedereen. Het aantal landen met parazeilen die internationaal strijden, is de afgelopen vijf jaar met 30% toegenomen – en er zijn nu 41 landen betrokken bij het reguliere parazeilen."

Wie doen er mee? 

Gedurende zes dagen strijden de zeilers op de Hollandse wateren om de wereldtitels in de Hansa 303, 2.4mR en RS Venture.

Op het Braassemermeer wordt op 2 wedstrijdbanen gevaren. Baan 1 is voor de 2.4Mr klasse, de zeilers in deze klasse varen in hun eigen boten. En baan 2 is voor de 20 boten in de Hansa 303 (man en vrouw) en de RS-Venture klasse (8 boten/16 teams), beide klassen zijn charterboten. De laatste twee klassen moeten tussen de wedstrijden door van boot wisselen. Per dag zullen er door elke klasse twee wedstrijden gezeild worden. 

In de RS Venture doen twee Nederlandse teams mee op de Braassem. Wieke Mulder vaart samen met Jasper Zuidervaart, en Arend Pet met Katelijne Langezaal. In de Hansa 303 klasse doen Finy Teitsma en Jurrian Raa mee. En in de 2.4mR strijd Pieter Visser mee om de wereldtitel. 

We spreken Wieke Mulder 2,5 week voor het evenement. Op 16 juli deelt ze op haar Instagram account dat ze samen met Jasper mee mag doen aan het Allianz WK Zeilen! En natuurlijk waren we nieuwsgierig hoe ze zich deze laatste weken gaat voorbereiden op het evenement en hoe ze ervoor staan. 

Wieke: "Ik weet pas heel kort dat we mee mogen doen, ook omdat er in eerste instantie maar plek was voor één boot in de RS Venture klasse, dus daar moesten we nog heel hard om strijden. Uiteindelijk bleek er toch voor twee  boten plek te zijn. Het is echt heel last minute, dus er moet nog veel geregeld worden, maar dat maakt het ook wel weer een toffe uitdaging. Gelukkig hebben we inmiddels via via een super coach gevonden die ons kan helpen, dus dat is heel gaaf! En een boot is ook bijna geregeld."

"Deze laatste weken bereid ik me verder voor door drie keer in de week fysio te doen in combinatie met sporten, waarbij we de meeste bewegingen die je maakt met zeilen extra goed oefenen. Daarnaast probeer ik met voeding wat extra ondersteuning bieden en te kijken of extra medicatie tegen de pijn nodig is. Ik heb natuurlijk eerst even gecontroleerd of ik alles mag gebruiken tijdens het WK."

"Verder heb ik er gewoon onwijs veel zin in! Ik heb heel veel plezier in het varen. Ik heb vroeger altijd heel veel gevaren samen met mijn oom. Toen ik 17 was kreeg ik een ernstig ongeluk. Sindsdien zit ik in een elektrische rolstoel omdat een van mijn benen niet meer goed functioneert. Waardoor het zeilen daarna eigenlijk ook niet meer ging." 

"Via Sailability in Haren kwam ik weer in contact met het zeilen. De RS Venture is wat een technischere boot om te varen en door een project van RS Sailing konden we deze boot proberen. Echt superleuk! Mijn zeilmaatje Jasper zag dit ook wel zitten, dus samen zijn we dat gaan doen. Jasper stuurt, en als het voor mij te zwaar wordt, want met mijn ene arm kan ik niet genoeg kracht zetten om het zeil aan te trekken, dan helpt hij ook. En dat gaat heel goed samen!"

"We hebben een maand lang een RS Venture in Haren gehad om goed te kunnen trainen. Ik voelde me hierdoor echt onderdeel van het zeilen. Niet meer degene met de beperking, maar degene die ook gewoon lekker aan het zeilen was, met een stoel op de steiger."

We spraken ook kort met Jurrian Raa, die in zijn jeugd vaak met zijn ouders zeilde. Ongeveer 10 jaar geleden deed hij al eens mee aan een Sailability dag. Jurrian doet in de winter aan para ijshockey en werd door de watersport niet echt gegrepen. Tot 2 jaar geleden: "Er waren nieuwe boten om in te varen, niet alleen met een grootzeil, maar met grootzeil én fok. Er zit meer snelheid in die bootjes en voor mij meer uitdaging."

"Door de Sailability dagen in Uitgeest en Haarlem hoorde ik over een klasse die ook wedstrijden vaart. Dat is de klasse waar ik nu in zeil, de Hansa 303. We zeilen wedstrijden bij Sneek, op Grou en Heeg en vorig jaar ook op het Amstelmeer. De Braassemermeer is nieuw voor mij. Gelukkig hebben we een aantal trainingsdagen voor de wedstrijden beginnen. Ik heb er veel zin in en het is bijzonder om aan een WK in eigen land mee te doen."

Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van het evenement?

Niet alleen op Scheveningen, maar ook bij de Braassemermeer is er een groot organisatie team bezig om het Allianz WK Zeilen voor te bereiden. Watersportvereniging Braassemermeer speelt hierin een grote rol. Zij zorgen onder andere voor vrijwilligers die bij de boten helpen met het in- en uitstappen, en helpen bij de ‘classifiers’ die de beperkingen van de zeilers bepalen, het meten van de boten en de zeilen en zorgen voor het wedstrijdcomité.

Alle communicatie, ook onderling op het water, gaat in het Engels, dus dat is even anders dan anders. Naast een Nederlandse wedstrijdleider op iedere baan, zal er ook een ‘course rep.’ zijn. Hij/zij houdt in de gaten of alles volgens de regels van World Sailing gaat. De Principal Race Officer heeft dan de leiding over alles wat wij doen op het water. Dus al met al een heel internationaal gezelschap.

Ook logistiek wordt er veel geregeld. De trailers moeten een plaats krijgen, het parkeren van de auto’s moet soepel verlopen en er wordt naar een golfkar gekeken voor zeilers die niet goed ter been zijn om de afstand van het parkeerterrein naar het clubhuis te overbruggen. Er wordt gezorgd voldoende tilliften, toegankelijke toiletten en kluisjes op de begane grond. 

Waar ligt het Braassemermeer?

Het Braassemermeer, of ook wel de Braassem, is 425 hectare groot, ligt in het noorden van Zuid-Holland en is bekend om zijn watersportrecreatie. Veel waterliefhebbers hebben al eens kennis gemaakt met de prachtige Braassem, en anders vind je op onze site meer vaartips. Vanaf het Braassemermeer kom je op diverse andere wateren terecht, zoals de Wijde Aa, de Langeraarse plassen, de Westeinderplassen en de Zegerplas. 

Wanneer zijn de wedstrijden te volgen?

Op 7 augustus is de eerste trainingsdag voor de zeilers en op 11 augustus zijn de eerste wedstrijden. Elke dag worden er twee wedstrijden gevaren door elke klasse. 16 augustus is de laatste wedstrijddag en is er een feestelijke prijsuitreiking. 

De finalewedstrijden zijn tussen 11.00 uur en 17.00 uur vanaf de wal te bekijken. De wedstrijden zijn online te volgen via het tracking systeem van SAP Sailing

Aangepast watersporten

Roeivereniging Rijnland komt op de finale dag met een aangepaste roeiboot van 8,5 meter naar het Braassemermeer om informatie te geven over aangepast roeien. Ook voor mensen met een beperking biedt de watersport immers talrijke mogelijkheden. “Kun je zitten? Dan kun je roeien”, is het motto van de club uit Leidschendam-Voorburg. “Roeien is een fantastische sport voor mensen met een fysieke beperking, samen in een boot in de buitenlucht doet wonderen en schept een band. Met begeleiders die allemaal roeiers zijn, en aanpassingen en hulpmiddelen afhankelijk van de beperking, is het een feest om op het water te zijn”, aldus Ali Viets van Roeivereniging Rijnland, Leidschendam-Voorburg.

Op 11 augustus is er een dag voor aangepaste watersporten tijdens Festival aan Zee op het strand van Scheveningen. 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Events

De partners van het Watersportverbond