Versoepelingen per 19 mei definitief. Welke stap volgt?

17 mei 2021

Op maandag 17 mei heeft het kabinet bevestigd dat de versoepelingen die gepland stonden voor 19 mei, door kunnen gaan. 

Dinsdagavond 11 mei presenteerde het kabinet de volgende stap van verlichting van de coronamaatregelen uit het openingsplan die per 19 mei aanstaande in zullen gaan. We winden er geen doekjes om we zijn er voor de watersporter niet veel mee opgeschoten. 

Tegelijkertijd is dit de eerste stap in het openingsplan van de regering op weg naar een “vrije zomer”. Dat betekent dat buitensporten in groepsverband ook vanaf 27 jaar weer zijn toegestaan. Maximaal 30 personen per groep en op 1,5 meter, dat biedt op het eerste gezicht weinig ruimte in kano of zeilboot. Toch horen we dat er op sommige plekken in goed overleg met lokale autoriteiten weer wedstrijdjes gevaren kunnen worden. Hoe zou jouw wedstrijd eruit zien? Ga het gesprek aan met lokale autoriteiten om een kano-, sup of zeilwedstrijd te organiseren. Focus daarbij op de wedstrijd en niet op het publiek. We zijn benieuwd naar wat er wel kan!


Versoepelingen ten aanzien van de watersport per 19 mei :

  • Buitensporten in groepen tot 30 personen voor de leeftijd vanaf 27 jaar is toegestaan met 1,5 m afstand. Jongeren t/m 26 jaar mochten dat al zonder 1,5 m afstand.
  • Buitenterrassen van (water)sportverenigingen en vaarscholen mogen open, met horeca, onder de volgende voorwaarden: zitplaatsen voor maximaal vijftig personen; maximaal twee personen aan één tafel op 1,5 meter afstand, tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden; openingstijden zijn 06.00-20.00 uur.
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten. Toiletten waren al en zijn open.
  • Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten kunnen open zodat bijvoorbeeld bootjes verhuurd kunnen worden.
  • Per 15 mei is reizen naar landen met een laag besmettingsniveau of met een groen/geel reisadvies weer mogelijk.

Kijk voor het volledige overzicht van de maatregelen voor recreatievaart, wedstrijdsport, verenigingen in ons corona dossier .


Volgende stap 1 juni bekend, 8 juni van kracht

Op 1 juni maakt het demissionaire kabinet de volgende stap in de versoepeling van de maatregelen bekend die per 8 juni in zal gaan. Demissionair Minister de Jonge gaf op 17 mei echter aan dat, als de daling heel erg snel gaat, de volgende versoepeling eerder in kan gaan. Voor de watersport verwachten wij dan dat de jeugd dan ook buiten de club wedstrijden zal mogen varen. Voor de leeftijd 27+ verwachten wij dat de 1,5 m afstand wordt losgelaten. Dit zou betekenen dat meermansvaren mogelijk wordt.

Wij blijven inzetten op meer ruimte ten aanzien van de wedstrijdsport voor meermansboten omdat wij ervan overtuigd zijn dat dit op een veilige manier kan. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond