Vrij. Op het water even geen beperking

23 juni 2022

Vrij. Op het water even geen beperking

Fonds Gehandicaptensport windt er geen doekjes om. Wil je voetballen met een auditieve beperking, dan ga je op ‘dovenvoetbal’. Mis je ledenmaten, is ‘amputatievoetbal’ het meest geschikt. Ondervind je ernstig hinder van een visuele belemmering, speel dan ‘blindenvoetbal’. De directheid waarmee de dingen worden benoemd door organisaties voor sporten met een beperking, is voor mij telkens weer een verrassing als ik bij een bijeenkomst aanschuif. Zoals vanmiddag, toen ik gastheer was van een brainstorm hoe we aangepaste watersporten beter kunnen wegzetten en promoten. Niet alleen voor mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap, maar ook naar een breder publiek. 

De directheid waarmee de dingen worden benoemd door organisaties voor sporten met een beperking, is voor mij telkens weer een verrassing als ik bij een bijeenkomst aanschuif.

De eerste grote uitdaging die we hierin hebben zijn de Paralympics van Los Angeles in de zomer van 2028. Waarbij het doel is om aangepast zeilen terug op het olympisch programma te krijgen, nadat ze voor de spelen van Tokio en Parijs uit de agenda zijn geschrapt. Makkelijk zal dat niet worden, want hoe sterk onze lobby ook is, watersporten zijn onder de doelgroep niet erg populair. Sterker nog; bij onderzoek naar de vraag ‘welke aangepaste sport zou je graag nog eens willen uitproberen?’ staan zeilsporten en kano niet hoog op de lijst. Achter fitness en balsporten.  

Hoe dat kan, is niet onderzocht, maar je hoeft geen genie te zijn om te raden waar dat vandaan komt. Voor een deel zal het samenhangen met het risico waar ieder mens op het water aan wordt blootgesteld: de onvoorspelbaarheid van de elementen, weer, wind, stroming. Met een lichamelijke of geestelijke beperking, oogt dat extra kwetsbaar. Ik weet nog goed, dat ik voor de eerste keer aanwezig was bij een wedstrijd in de Hansa Klasse en ik me een hoedje schrok van de tilliften aan de waterkant, waarmee de sporters in hun boot werden getakeld. Wilma van den Broek, erelid van de Hansa Klasse Nederland, praatte het schrikbeeld snel uit mijn hoofd: “Dat ding is het allerbelangrijkste attribuut in mijn leven.” 

Andere oorzaak van de matige belangstelling voor de aangepaste watersporten is de grote onbekendheid, ondanks het aantal indrukwekkende activiteiten en organisaties. Om die reden waren vertegenwoordigers van deze initiatieven voor een brainstorm bij het Watersportverbond. Met onder meer: Sailwise (aangepaste watersportvakanties), Sailability (nationaal en internationaal zeilen voor gehandicapten), Unified Sailing (topsportzeilen voor jongeren met een geestelijke beperking), Fonds Gehandicaptenzorg (financier en inspirator), de Roeibond (zelfde uitdaging als wij), de wedstrijdsporten (zoals de Hansa klasse) en ons eigen kanoplatform met de aangepaste kano-klasse. 

Een van de vragen die wij ons tijdens de bijeenkomst hebben gesteld is: waarom vertellen wij ons verhaal niet veel meer met gezamenlijke kracht? Ook de benaming van de sporten kwam hierbij aan de orde. Belangrijk punt: koppelen we die voortaan aan de beperking, de aanpassing, of positioneren we de aangepaste watersporten vooral vanuit hun kracht, een verrijking, van de bestaande watersportdisciplines en -klassen. 

In feite zoals is gedaan met de naam Hansa klasse, omdat je als watersporter vanaf de steiger alles achter je laat.

Vrij.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond