Zeespiegelstijging en overstromingen onderwerp op het Nationaal Delta Congres

10 december 2021

Zeespiegelstijging en overstromingen onderwerp op het Nationaal Delta Congres 2021

De veranderingen in het klimaat stonden dit jaar centraal tijdens het Nationaal Delta Congres dat ditmaal in november werd gehouden in Maastricht. Regiovertegenwoordiger IJsselmeer/Markermeer, Evert Jochemsen, was aanwezig een deelt zijn bevindingen.

 

Water veiligheid in Limburg

De overstromingen in Limburg eind vorig jaar hebben tot een omvangrijke opgave voor waterveiligheid geleid. Er werd een overzicht gegeven van de schade die was veroorzaakt, gevolgd door noodzakelijke aanpassingen om herhaling te voorkomen.

Binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma is gestart met 29 dijkversterkingen en vijf dijkverleggingen. Daarnaast werkt men aan rivier verruimende projecten zoals bij Ooijen-Wanssum en de Grensmaas. Bij een aantal van deze plannen komt ook meer ruimte voor de waterrecreatie, vooral in de regio Ooijen-Wanssum. Tussen Maastricht en Eijsden, in de dode tak van de Maas, is bijvoorbeeld veel ruimte en mogelijkheid voor de kleine watersport zoals open boten, surfen, kanoën en suppen.

 

Verbindende werking van water

Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat sprak op het congres over meer ruimte geven voor water. Delta Commissaris Peter Glas drong aan tot betere samenwerking tussen ministeries, waterschappen, gemeenten en andere partijen over de toekomst van water.

 

Decentralisatie voor meer resultaat

Directeur van het Planbureau Hans Mommaas deelde in een parallelsessie zijn visie dat water en bodem centraal moeten staan in de klimaatdiscussie. Daarbij schetste hij de moeilijke samenwerking van verschillende groepen, elk met een eigen agenda, wat besluitvorming vertraagt en daadkracht niet ten goede komt. Hij concludeerde na de discussie met beleidsmedewerkers en panelleden dat een decentrale bestuurscultuur noodzakelijk is voor resultaten in klimaatverandering.

 

Effecten van zeespiegelstijging op het IJsselmeergebied

Tijdens een tweede parallelsessie werd uitvoerig gesproken over de gevolgen op het IJsselmeergebied bij een eventuele zeespiegel stijging. Dit zal grote gevolgen hebben voor het IJsselmeer pijl wat dan moeilijker te handhaven zal zijn. Het winterpeil van het IJsselmeer zou met max. 30 cm kunnen stijgen, maar hoe houdbaar is dit op de langere termijn en hoe gaan we daar mee om?

Een zeespiegelstijging zou het bijvoorbeeld moeilijker maken om overtollig IJsselmeerwater te lozen op de Waddenzee. Vooruitlopend op deze stijging zijn er bij de Afsluitdijk bij Den Oever grote pompen gemonteerd om bij een stijging van de Waddenzee hoger dan het IJsselmeer pijl toch te kunnen lozen. Maar hoe gaan we om met de IJsselmonding  en het buitendijkse bouwen? Makkum heeft bijvoorbeeld de nieuwe brandweerkazerne buitendijks gebouwd. Hoe verstandig is dat? En hoe verstandig is het aanleggen van eilanden en zonnepanelen in het IJsselmeer, waardoor de waterspiegel nog meer gaat stijgen?

In de wandelgangen merkte de directeur van Cascade,  de vereniging van oppervlakte delfstoffen (onder meer, zand, grint, klei) op dat er miljoenen m3 zand nodig zijn voor de bouw en aanleg van wegen en woningen en dat veel van deze m3 gewonnen zal worden in het IJsselmeer en Markermeer. Kan dit een oplossing zijn voor het IJsselmeer?

Duidelijk is dat er nog veel (denk) werk te doen is en discussie gevoerd moet worden en het is daarbij zeker van belang als Watersportverbond alert te zijn op de komende ontwikkelingen.

Een leerzame en informatief congres welke in 2022 gehouden zal worden in de omgeving van Utrecht, mogelijk kan het Watersportverbond hier ook een rol inspelen.

Op de site van het Delta Congres 2021 staat uitgebreidere informatie vermeld.

Het volgende congres in 2022 vindt plaats in Utrecht.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond