Zijn wij toe aan een nieuwe naam?

14 april 2022

Zijn wij toe aan een nieuwe naam?

Twee vragen van watersporters, die wij vorige week in de mail ontvingen, zouden samengevat tot hoofdbrekens hebben geleid bij de kandidaten van het televisieprogramma De Slimste Mens. In de stijl van presentator Philip Freriks had dat ongeveer zo geklonken:

 

“Waarde kandidaten, past u goed op, bij deze vraag is een nat pak snel gehaald. Wat wij van u willen weten, betreft de watersport en omvat het volgende punt: Vallen drakenbootvaren en suppen onder de kanosporten, of zijn het andere sportsoorten? Wat is uw waterdichte antwoord?”

Zo speelt bij ons al enige tijd de gedachte om het platform ‘Kanosport’ te veranderen naar ‘Peddelsport'

Ook bij het Watersportverbond konden we de vraag niet meteen naar tevredenheid beantwoorden. Laat staan dat jurylid Maarten van Rossum er akkoord mee was gegaan. De definitie van kano, en wat er allemaal onder valt, bleek namelijk onvindbaar in onze statuten. Zelfs in het huishoudelijk reglement was het begrip niet helder in woorden gevat. Alleen uit de wedstrijdreglementen kwam een duidelijke beschrijving naar voren:

‘Een kano is een vaartuig, al of niet open of gesloten aan de bovenkant en wordt zittend of knielend voortbewogen met een één- of een dubbelbladige peddel. De lengte hiervan ligt ongeveer tussen de 3 en de 12 meter.’

Kortgezegd: de kanosport behelst dus alle disciplines, die voor de voortbeweging een peddel of pagaai gebruiken. Raften, suppen en drakenbootvaren vallen hieronder. Bij de International Canoe Federation (ICF) zie je dat terug. Toch zijn ze in Nederland apart van elkaar georganiseerd en niet aangesloten bij het kanoplatform van het Watersportverbond. Wat in mijn ogen beter zou zijn, omdat je meer overeenkomsten hebt dan verschillen en je samen sterker bent en veel meer voor de individuele leden kunt betekenen. Of dat nu in de politieke lobby is, of zorgen voor de beste opleidingen ter wereld. Pieter Bekkers, voorzitter van de Raftbond, die recent bij ons op bezoek was, onderstreept dit belang. Daarbij komt, dat peddelsporten in de meest brede zin van het woord, enorm aan populariteit winnen en de vraag groeit naar sterke verenigingen en samenwerkingen. 

Meteen is daarmee de vraag aan de orde, of de term ‘kano’ wel aansprekend genoeg is voor al die verschillende sporters? Zijn we niet toe aan een nieuwe en heldere verzamelnaam? Zo speelt bij ons al enige tijd de gedachte om het platform ‘Kanosport’ te veranderen naar ‘Peddelsport’ om meteen duidelijk te maken waar we voor staan. Hoewel daar plussen en minnen aan kleven:

Plussen voor de term Peddelsport:

Peddelsport is veelomvattender en actiever en het verhoogt de toegankelijkheid. Bovendien is het ongecompliceerd. Waarbij de goede verstaander snapt dat er verschillen bestaan tussen de uiteenlopende sporten, maar deze niet te groot zijn. Peddel is als woord letterlijk en figuurlijk de verbindende factor.

 

Minnen voor Peddelsport:

Het woord peddelsport kan ook een beetje oubollig of lullig klinken. Zoiets als dobberen. Of in de hoek worden geplaatst van sjoelen op het water. Bovendien als je ‘peddelsport’ vlot uitspreekt, lijkt het op ‘padel’, de hypermoderne tennisportvariant.

Met andere woorden; heel veel verder zijn we nog niet. Daarom aan u de vraag: wat vindt u de beste titel of is er misschien nog een beter alternatief? 

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond

}