Een duurzame tocht

De vaarroutes die alleen toegankelijk zijn voor elektrisch varen zijn in opkomst. Steeds meer gemeenten, zoals Amsterdam, zetten dan ook in op emissieloos varen. Lees hier meer over dit onderwerp.

De vaarroutes die alleen toegankelijk zijn voor elektrisch varen zijn in opkomst. Steeds meer gemeenten, zoals Amsterdam, zetten dan ook in op emissieloos varen. Als je elektrisch vaart kun je nog meer genieten van de omgeving. Er is geen geluid van de motor en je ruikt geen dieselwalmen. Bovendien is het nog goed voor het milieu ook. Wel zijn er flink wat uitdagingen én alternatieven. Lees je mee? 

  • De infrastructuur (zoals de energievoorziening op een haven) is nog niet overal ingericht op elektrisch varen. 
  • Dit heeft gevolgen voor verenigingen met een eigen haven.
  • Je moet regelmatig je accu’s opladen. 
  • Elektrische motoren zijn niet zo sterk als diesel- of benzinemotoren. 
  • Het ombouwen van je boot naar elektrisch varen is een vrij kostbare zaak.

Als tegenhanger van het elektrisch varen zijn er diverse alternatieven:

  • Blauwe diesel:

Blauwe diesel wordt gemaakt uit resten van plantaardige oliën die eerst een voedseldoel hebben gediend. Het is dus een plantaardig product en geen fossiele brandstof. Ook is blauwe diesel emissiearm. Ten opzichte van gewone diesel is er 30 tot 70 procent minder CO2-uitstoot. Blauwe diesel is vaak een mixproduct en bij pure blauwe diesel kan de CO2- uitstootreductie tot 90 procent oplopen. Het zou in alle dieselmotoren probleemloos gebruikt kunnen worden. Let wel: blauwe diesel geeft in het winterseizoen extra condensvorming in je tank.

  • GTL (Gas To Liquid):

GTL is een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas. Het verbrandt schoner dan diesel (gemaakt van ruwe aardolie) én produceert minder uitstoot. Het kan gebruikt worden voor normale dieselmotoren.

  • Waterstof:

Voor de watersport is waterstof helaas nog niet toepasbaar. Het Watersportverbond doet mee in een onderzoek om dit op termijn wel voor elkaar te krijgen. Lees hier meer.

Weloverwogen keuze

Het Watersportverbond verzamelt en bundelt zoveel mogelijk informatie over elektrisch varen zodat de watersporter weloverwogen een keuze kan maken om wel, niet óf gedeeltelijk over te stappen. Ook lobbyen we om ervoor te zorgen dat varen betaalbaar blijft en dat het haalbaar is voor iedereen om een boot om te bouwen. 

 

De partners van het Watersportverbond