CWO diploma's Motorboot

Op een veilige manier leren varen? Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en in fatsoenlijke motorboten.

CWO

Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een keurmerk van HISWA en Watersportverbond. Het staat voor veiligheid en eenduidige kwaliteit. Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en in fatsoenlijke motorboten. Op elke CWO locatie haal je dezelfde officiële motorbootdiploma’s (de officiële naam is Jachtvaren).

CWO-diploma’s

De officiële CWO-motorboot (jachtvaren) diploma's zijn er in 3 niveaus.


Motorboot (Jachtvaren) I
Dit diploma is voor personen van 12 jaar of ouder, die onder verantwoordelijkheid van de schipper, als bemanningslid op een jacht adequaat functioneren. Afhankelijk van het type cursus dat je kiest, zal je de vaardigheden als bemanningslid opdoen op tidal of non tidal water. 


Motorboot (Jachtvaren) II
Dit diploma is voor personen van 16 jaar of ouder, die de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper kunnen uitvoeren. En dit bij daglicht en bij een windkracht van maximaal 4 Bft. Je kunt zelfstandig, veilig en verantwoord varen, manoeuvreren en navigeren op de bij de opleiding horende vaarwateren. Je kunt onder de aangegeven omstandigheden leidinggeven aan de bemanning.


Motorboot (Jachtvaren) III
Dit diploma is voor personen van 18 jaar of ouder, die de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper kunnen uitvoeren. En dit bij dag en nacht en bij een windkracht van maximaal 6 Bft. Je kunt zelfstandig, veilig en verantwoord varen, manoeuvreren en navigeren op de bij de opleiding horende vaarwateren. Je kunt onder alle omstandigheden leiding geven aan de bemanning.

Praktijk- en theorie-examen

Diploma III krijg je na het halen van een praktijk- en theorie-examen. Je kunt examen doen, zonder het volgen van een cursus. Maar het is wel beter. Dan ben je goed op de hoogte van alle te examineren vaardigheden. Het theorie-examen moet afgenomen worden over de theorie-eisen die in het Handboek Jachtvaren per opleiding genoemd worden. De beoordeling van de theoretische kennis kan al varende plaats vinden. Wel moet het vastgelegd worden.
Meer weten?

Bekijk hier de uitgebreide uitleg van de diploma's op de CWO website.

Klik op de knop hieronder voor alle erkende opleidingslocaties en selecteer < buitenboordmotor of jachtvaren motor non-tidal / tidal > om te kijken waar de CWO-motorbootlocaties zich bevinden.

 

 

.

De partners van het Watersportverbond