Toertochten per motorboot

Er zijn talloze interessante of leuke toertochten te maken, zowel op groot water als op idyllische riviertjes, vaarten en sloten. Laat je enthousiasmeren door de verhalen !

Toertochten per motorboot

De verschillende plaatsen die je met je boot aandoet, hebben meestal een geheel eigen charme. Zo is het varen op een plas of in een natuurgebied doorgaans fantastisch maar geldt dat evenzeer voor een tocht over de grachten van een stad. En al deze soorten vaarwater hebben we in ruime mate !

 

Fijnmazig

Het leven beneden de zeespiegel doet buitenlanders altijd buitengewoon risicovol aan. Maar wij weten hoe we het inkomende water met allerlei maatregelen naar zee moeten afvoeren. Het prettige bijverschijnsel daarvan is een buitengewoon fijnmazig netwerk van waterwegen. En dat netwerk biedt de mogelijkheid om ons land per boot op alle mogelijke manieren rond te toeren.

 

Voorbereiding

Een vaartocht vergt voorbereiding. Schippers weten dat en vinden het een leuk onderdeel van hun vaarhobby. Dat je even kijkt naar de weersverwachting en naar eventuele stremmingen is logisch. En dat geldt natuurlijk ook voor de brug- en sluistijden waar je rekening mee moet houden. Vanzelfsprekend ga je na of je rekening moet houden met hoogtebeperkingen en of je diepgang geen problemen zal geven. Als je over getijdewater gaat varen, wil je weten hoe de stroming zal staan. Dus zul je even een blik willen werpen op de getijdensite van Rijkswaterstaat. En voor vertrek zul je ook wel een zekere routine hebben ontwikkeld in de dingen die je gecontroleerd wilt hebben. Bedenk dat de voorbereiding  - net als bijvoorbeeld een reddingsvest - een belangrijk aspect van veiligheid is.

 

Genieten

Als het vaarwater is gekozen en de vaartocht degelijk is voorbereid, kan het grote genieten beginnen. In de tochten hieronder zijn uittreksels opgenomen uit de vaartochten in het boek Hollands water. Voor zover mogelijk is er ook een kaartje van de tocht bij opgenomen.

De partners van het Watersportverbond