Winterberging

Winterstalling wordt vaak aangeduid als bewaarnemen. En bij bewaarneming is de vereniging in de meeste gevallen aansprakelijk voor schade die tijdens de stalling ontstaat. Lees hier hoe je het risico zoveel mogelijk kunt beperken.

Winterberging

Bij een groot aantal verenigingen is het mogelijk om de schepen van de leden in de winterberging te doen. Veelal buiten op het terrein of soms in een loods. In tegenstelling tot de overeenkomst voor de zomerligplaats wordt de winterstalling vaak aangeduid als bewaarnemen. En bij bewaarneming is de bewaargever, de vereniging dus, in de meeste gevallen aansprakelijk voor de schade die tijdens de bewaarneming ontstaat. 

 

Aansprakelijkheidsverzekering tot € 100.000 

In de afgelopen tijd zijn er een aantal branden geweest in botenstallingen. Daarbij bleek vaak dat de vereniging of verhuurder aansprakelijk was voor de schade omdat deze een zorgplicht heeft door de bewaarneming van de schepen. Verzekeringsmaatschappijen hebben vrijwel allemaal besloten het risico bij bewaarneming uit te sluiten van de aansprakelijkheidsverzekering. Bij een grote schade kan dit dus voor grote problemen voor de vereniging zorgen. Verzekeraar Allianz heeft hiervoor een oplossing gevonden. Tegen een beperkte  premietoeslag kan dit worden meeverzekerd tot € 100.000 per aanspraak.

 

Notitie bewaarneming en huurovereenkomst om risico te verkleinen

Risico is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten, maar om verenigingen hierin zo goed mogelijk te adviseren is een notitie en een bijbehorende huurovereenkomst winterberging opgesteld in overleg met verzekeraar Allianz, de werkgroep Productontwikkeling en het College van Deskundigen van het Watersportverbond.

Om het risico zoveel mogelijk te beperken raden wij verenigingen dan ook aan om voor het komende winterstallingsseizoen deze huurovereenkomst te gaan gebruiken. 

 

Notitie en huurovereenkomst aanvragen?

Je kunt de notitie en de huurovereenkomst aanvragen via een mail naar vereniging@watersportverbond.nl

 

Meer informatie over aansprakelijkheidsverzekering?

Klik hier

 

Uitgelichte artikelen

Winterberging