Assistent instructeur

Lijkt het je leuk om te helpen bij het lesgeven of wil je misschien instructeur worden? Volg dan de opleiding tot assistent instructeur.

Ben je 16 jaar of ouder en lijkt het je leuk om te helpen bij het lesgeven op jouw vereniging of vaarschool? Dan is de opleiding Assistent Instructeur iets voor jou!

Inhoud opleiding

De opleiding tot Assistent Instructeur bestaat uit:

  1. Zelfstudie via de online Watersport Academy: hier tref je de basisinformatie over lesgeven en kies je een leercoach die jou (op afstand) voorziet van feedback.
  2. Een aantal praktijkopdrachten op een vereniging of vaarschool bij jou in de buurt die worden beoordeeld door jouw leercoach
  3. Een praktijkdag. Tijdens de praktijkdag geef je korte lessen aan medecursisten en/of proefkonijnen en leer je het volgende:
  • Tijdsplanning en lesindeling
  • Organisatie en veiligheid
  • Techniek en oefeningen
  • Observeren en aanwijzingen

Aan het eind van deze dag kun je direct de opleiding tot Assistent Instructeur in jouw sport afronden.

Waar kan je de opleiding tot Assistent Instructeur volgen?

Er zijn verschillende opleidingslocaties in Nederland waar je de opleiding tot Assistent Instructeur kunt volgen. Een opleidingslocatie is een door het Watersportverbond erkende vereniging of vaarschool met een eigen leercoach die cursisten kan begeleiden gedurende de opleiding.

Kies in onderstaande lijst een door ons erkende opleidingslocatie en neem contact met ze op voor informatie naar beschikbaarheid en kosten.

De kosten kunnen per locatie verschillen, afhankelijk van hoe de opleiding is ingericht. Veel locaties bieden bijvoorbeeld de opleiding aan in ruil voor door jou te geven lessen na het behalen van je diploma. En ze kunnen bijvoorbeeld een ander tarief hanteren voor leden/niet-leden.

Opleidingslocaties

Geen opleidingslocatie bij jou in de buurt?

Zit er in bovenstaande lijst geen opleidingslocatie bij jou in de buurt? Schrijf je dan in bij het Watersportverbond. Je krijgt dan een leercoach van het Watersportverbond toegewezen. In overleg met je leercoach bepaal je waar de praktijkopdrachten uitgevoerd kunnen worden. De kosten voor dit traject zijn 140 euro. 

Stuur een mail naar opleidingen@watersportverbond.nl om je in te schrijven.

Veelgestelde vragen

De minimumleeftijd voor deze opleiding is 16 jaar.

  • Kanoën: Kajakvaardigheid B of Open Kanovaardigheid B.

Je mag op je eigen vereniging of vaarschool je praktijkopdrachten doen. Hiermee ben je voor de vereniging direct inzetbaar en dus van grote toegevoegde waarde.

We raden het wel aan om onder begeleiding van een instructeur aan de gang te gaan.

Wanneer je je ingeschreven hebt voor de opleiding en je logt in in onze Watersport Academy, is de eerste stap een leercoach kiezen.

Indien je voorkeur hebt voor een leercoach, kun je in de Watersport Academy kijken of deze leercoach beschikbaar is en hem of haar kiezen.

Ja dat mag, mits deze persoon aantoonbaar geschikt is en goedgekeurd/afgestemd wordt door het Watersportverbond.

Neem dan contact op met opleidingen@watersportverbond.nl.

Na het kiezen van een leercoach in de Watersport Academy, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden en voor welke je vrijstelling krijgt.

De partners van het Watersportverbond