Zeiltrainer

Vind je het leuk om anderen beter te maken en je ervaring als wedstrijdzeiler door te geven? Dan is de opleiding zeiltrainer iets voor jou!

Wil jij zeiltrainer worden? De volgende opleiding start op 13 april! Lees hier alles over de inhoud van de opleiding en schrijf je in.

Deze opleiding is bedoeld voor trainer-coaches die wedstrijdtraining geven (niveau 3) of voor trainer-coaches die zich verder willen ontwikkelen als (hoofd)coach bij intensieve programma’s (niveau 4). Afhankelijk van je ambitie, ervaring en niveau, stroom je na het basisprogramma door naar niveau 3 of 4.

Zeiltrainer-coach 3
Wil je graag zeilers enthousiast maken voor onze mooie sport? Training geven en coachen is een prachtig vak! Als Zeiltrainer-coach 3 begeleid je beginnende en gevorderde wedstrijdzeilers bij je vereniging of andere organisatie. Zeilers wegwijs maken bij wedstrijden en het zeilen als sport laten beleven geeft veel voldoening. Ze worden vaak erg blij als ze door jouw begeleiding steeds sneller en slimmer rond de wedstrijdbaan gaan.

In deze opleiding ligt de meeste nadruk op training geven. Hoe draag je jouw enthousiasme uit? Hoe kun je de zeilers uitdagen? Je leert een training te organiseren zodat het veilig en uitdagend is. Je verdiept je in techniek en tactiek, leert over een logische opbouw en hoe oefeningen daarbij te bedenken. Het gaat vooral ook om jouw benadering van de zeilers waarmee je de basis legt voor sportplezier en talentontwikkeling. Gaandeweg ontwikkel je een stijl van werken die bij jou past.

Zeiltrainer-coach 4
Deze opleiding richt zich op begeleiding van wedstrijdzeilers die meedoen aan landelijke en internationale wedstrijden. Je kunt toewerken naar een rol van hoofdcoach van een groep, vereniging of organisatie. Het gaat over de ontwikkeling van jouw zeilers tot totale sporters. Veel meer ben je aan het coachen. Je stelt het complete programma samen met gerichte aandacht voor fysieke training, mindset, mentale kracht en voeding. Jouw kijk op talentontwikkeling ontwikkelt zich met deze opleiding verder. Zodat je die in training, coaching, het programma en het beleid van jouw organisatie ook echt uit kunt dragen.

Kick-off
Iedere opleiding starten we met een gezamenlijke kickoff avond.

Praktijkweekenden

Na de kick-off volgen er twee praktijkweekenden in Medemblik waarin we ons zullen bekwamen in de methodiek, didactiek en organisatie van zeiltrainingen.

Tijdens deze weekenden zal er veel getraind worden in de Elliots en wordt er een lesgeef carrousel opgezet zodat iedereen al gelijk de nodige lesgeefervaring op kan doen. Het zijn intensieve weekenden met veel uren op het water afgewisseld met evaluaties op de wal onder het genot van soep en warme chocolademelk!

Workshops

Vervolgens zullen we 6 - 8 workshops van 2½ uur aanbieden over reglementen, aero/hydro, meteorologie, bewegingsleer, trainingsleer, blessurepreventie, coaching en begeleiding. Voor de Zeiltrainers 4 zijn er nog extra workshops over begeleiding en coaching en (persoonlijke) ontwikkeling van zeilers en loopbaanbegeleiding. Deze workshops zullen deels online en deels offline zijn.

Persoonlijke ontwikkeling

Centraal gedurende de hele opleiding staat je persoonlijke ontwikkeling als trainer. We bouwen daarin verder op reeds aanwezige kennis en vaardigheden en na de praktijkweekenden en workshops volgen we die ontwikkeling nauwgezet in de Watersport Academy Online. In de deze elektronische leeromgeving vind je alle benodigde informatie en opdrachten waarmee je aan de slag gaat. Ook je voortgang is voor iedereen altijd direct inzichtelijk.

Data en locatie

 • Woensdagavond 13 april 2022, 19.00-21.30 uur, (online) Kick-off
 • Vrijdagavond 22 t/m zondagmiddag 24 april 2022 te Medemblik
 • Vrijdagavond 20 t/m zondagmiddag 22 mei 2022 te Medemblik

Themabijeenkomsten niveau 3
Negen themabijeenkomsten gaan over talentontwikkeling, didactiek, bootsnelheid, meteorologie, strategie, wedstrijdreglement, tactiek, trainingsleer, motorisch leren, EHBO en blessurepreventie. Deze bijeenkomsten zijn op dinsdagen, deels online en deels live:

 • 17 mei - Online - 19:30-21:30u: Talentontwikkeling en Inspelen op de groep
 • 31 mei - Online - 19:30-21:30u: Bootsnelheid Basics
 • 7 juni - Live - 16:00-21:30u: 2 bijeenkomsten, onderwerpen en locatie ntb
 • 14 juni - Online - 19:30-21:30u: Meteo
 • 28 juni - Live - 16:00-21:30u: 2 bijeenkomsten, onderwerpen en locatie ntb
 • 5 juli - Live - 16:00-21:30u: 2 bijeenkomsten, onderwerpen en locatie ntb

Er zijn op het moment meerdere opleidingen gaande, als het ergens een keer niet lukt om aan te sluiten dan zijn er ook alternatieven mogelijk.

Niveau 4 extra themabijeenkomsten en coachweekend.
Voor de Zeiltrainer-coach 4 zijn er nog vier extra themabijeenkomsten over talentontwikkeling, voeding en fysieke training en een coachingsweekend waarin we praktisch aan de slag gaan met coachen:

 • Coachings-weekend: vrijdagavond 17 t/m zondagmiddag 19 juni
 • 4 Themabijeenkomsten: data en locatie in overleg met de groep

Kosten

Eigen bijdrage voor deze opleiding is:

 • € 595,- voor het Zeiltrainer 3 traject.
 • € 895,- voor het Zeiltrainer 4 traject.

NB Dit is ongeveer ⅓ van de totale kosten van het traject

Commitment

Deelname aan deze opleiding is zeker niet vrijblijvend. Voor de praktijkweekenden is 100% aanwezigheid een vereiste. Voor de workshops is de aanwezigheidsplicht nader te bepalen. Er zijn ook slechts 14 opleidingsplaatsen!

Kandidaten kunnen daarentegen reken op 100% commitment van het docententeam. Dit zijn Koens van Esch, Arnoud Hummel en Christoffel van Hees. Je krijgt ook een persoonlijke leercoach die je tot aan je diplomering zal ondersteunen. Met behulp van de Watersport Academy Online zal de nodige begeleiding gegeven worden en werk je aan je opleiding via een reeks van opdrachten. Als je aan alle opdrachten voldaan hebt, ontvang je je diploma.

Inschrijven

Heb je interesse? Vul dan bijgaand intakeformulier in en stuur deze naar opleidingen@watersportverbond.nl. We zijn voornemens om in februari 2022 een nieuwe opleiding te starten.

Veelgestelde vragen

De minimum leeftijd voor deze opleiding is 18 jaar. Dit heeft te maken met het feit dat je als trainer verantwoordelijk bent voor je cursisten.

Je moet in het bezit zijn van het diploma Assistent Instructeur of een vergelijkbaar niveau hebben.

Hou als norm aan dat je op landelijk niveau in staat was bij de bovenste helft in je klasse, discipline of categorie te eindigen. Anders wordt het heel moeilijk om je trainingen van een goed inhoud te voorzien. Naar deze wedstrijdervaring wordt ook gevraagd bij je intake.

Neem bij twijfel gewoon even contact op met het Watersportverbond via opleidingen@watersportverbond.nl.

Na het kiezen van een leercoach in de ELO, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden. En voor welke je vrijstelling krijgt.

De partners van het Watersportverbond