(Beter) leren kanovaren

Wil je leren kanovaren of je kanovaardigheden verbeteren? Dan kun je terecht bij de aangesloten kanoscholen of verenigingen.

In Nederland kun je officiële door het Watersportverbond uitgegeven kanodiploma’s behalen. Dit kan alleen bij locaties die gebruik maken van gediplomeerde instructeurs. Hiermee ben je verzekerd van een goede en veilige lessen en kun je rekenen op veel plezier!

Diplomalijnen

Omdat we kanovaren in verschillende vaarwateren, hebben wij verschillende diplomalijnen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van twee soorten boten: Kajak of Open Kano. Voor dit alles hebben hebben we één diplomasysteem. Hieronder vind je een overzicht. De blauwe lijn betreft binnenwater (van klein beschut naar groot open water), de overige kleuren spreken voor zich.


 

Kanovereniging, kanoschool of buitensportbedrijf?

Kanolessen worden door verschillende organisaties verzorgd. Bij een kanovereniging wordt je lid en bij een kanoschool of buitensportbedrijf boek je meestal een losse cursus. Echter, alle organisaties bieden wekelijkse lessen het hele jaar door en cursussen in bijvoorbeeld de vakantieperiodes waardoor de verschillen vaak klein zijn. Het is maar net wat je zoekt.

Zoek hier kanoverenigingen, kanoschool of buitensportbedrijf bij jou in de buurt.

Downloads

In de onderstaande downloadlijst tref je veel informatie behorende bij de verschillende diploma’s. Je kunt zien wat de diploma-eisen precies inhouden en hoe er getoetst wordt. Daarnaast tref je van allerlei naslagwerk.

Kajak

Introductie kajakvaren
Het diploma Introductie Kajakvaren is een kennismakingscursus op weg naar het diploma
Kajakvaardigheid A. Het is overigens niet verplicht om eerst de introductiecursus te behalen voor je start met Kajakvaardigheid A.

Kajakvaardigheid A
Kajakvaardigheid A wordt afgenomen door erkende instructeurs van het Watersportverbond en dient niet te worden verward met het certificaat Kajakvaardigheid van het TKBN. Na het behalen van dit diploma ben je in staat om veilig een kajaktocht te varen individueel of als deelnemer van een groep onder leiding van een tochtleider op stilstaand of licht stromend vaarwater en bij gematigde weersomstandigheden.
Kajakvaardigheid A - Definities
Reader - Kajakvaardigheid A


Kajakvaardigheid B
Dit diploma is het vervolg bevet op Kajakvaardigheid A. Na het behalen van dit diploma ben je in staat om veilig een kajaktocht te varen individueel of onder leiding van een vaarleider op uiteenlopende typen water bij de meeste weersomstandigheden.
Reader - Kajakvaardigheid B
Kajak Veiligheid Test
Kajak Veiligheid Test - Definities

Open kano

Introductie Open kanovaren
Open kanovaardigheid A
Open kanovaardigheid B
Open kano Veiligheid Test

Toervaardigheid

Toervaardigheid extra
Toervaardigheid Open kano


Zeevaardigheid

Zeevaardigheid
Zeevaardigheid - Definities
Zeevaardigheid Extra
Zeevaardigheid Extra - Definities
Tochtleider Zee
Tochtleider Zee - Definities
Overgangsregeling diploma's

De partners van het Watersportverbond