(Beter) leren windsurfen

Wil je leren windsurfen of je windsurf vaardigheden verbeteren? Dan kun je terecht bij ongeveer 35 (van de 180) CWO-erkende opleidingslocaties in Nederland.

CWO

Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een keurmerk van HISWA en Watersportverbond dat staat voor veiligheid en eenduidige kwaliteit. Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en op fatsoenlijke windsurfboards. Op elke CWO locatie behaal je dezelfde officiële windsurfdiploma’s.

CWO-diploma’s

De officiële CWO-windsurf diploma's kennen in principe drie niveaus.

Windsurfen I

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gewindsurft hebben. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het windsurfen bijgebracht. Dit alles onder gunstige omstandigheden: onder toezicht, in rustig en beschut vaarwater en met matige wind t/m windkracht 3 Beaufort . Als de cursist aan al de eisen heeft voldaan, dan zal hij/zij veilig onder begeleiding kunnen windsurfen op rustig binnenwater. 

Windsurfen II

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het windsurfen, zoals behandeld bij Windsurfen I, te beheersen. Als de cursist aan de eisen heeft voldaan, dan zal hij/zij zelfstandig ongeacht de windrichting op elk gewenst punt kunnen afvaren en aankomen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een trapeze. Alle technieken van dit diploma kan de cursist uitvoeren tot en met windkracht 4 Beaufort.

Windsurfen III

Als de cursist deze opleiding heeft afgerond, kan hij/zij zelfstandig ongeacht de windrichting op elk gewenst punt afvaren en aankomen en planeren. Er wordt doelmatig gebruik gemaakt van trapeze en voetbanden. De cursist kan alle technieken uitvoeren tot en met windkracht 5 Beaufort.

Vereniging of vaarschool?

CWO erkende locaties kunnen zowel verenigingen als vaarscholen zijn. Bij een vereniging wordt je lid en bij een vaarschool boek je een cursus. Beide type organisaties bieden meestal het gehele jaar wekelijkse lessen, maar ook cursussen in bijvoorbeeld de vakantieperiodes. De verschillen tussen verenigingen en vaarscholen zijn vaak klein, het is maar net wat je zoekt.

Bekijk hier alle erkende opleidingslocaties en selecteer <Windsurfen> om te kijken waar de CWO-windsurflocties zich bevinden.

Zeilscholen.nl

Op Zeilscholen.nl kun je direct cursussen boeken bij CWO aangesloten opleidingslocaties. Dit boekingsplatform biedt in één oogopslag een overzicht van beschikbare cursussen bij verschillende aanbieders. Klik op <Meer info> bij de opleidingslocaties om te kijken of ze ook windsurflessen geven.

Met zeilscholen.nl faciliteert het Watersportverbond het zoeken, boeken en betalen. De overeenkomst komt tot stand tussen de boeker en de reisaanbieder.

De partners van het Watersportverbond