Dutch Water Week

27 mei – 4 juni Almere/Lelystad

Dutch Water Week 27 mei – 4 juni Almere/Lelystad

Met de Dutch Water Week komt er een nieuw watersportevenement naar Nederland. Het evenement vindt plaats in de wateren voor Almere en Lelystad. De kern van het evenement is de Allianz Regatta, een internationale zeilwedstrijd voor de top van de wereld in de Olympische klassen en voor een bredere groep zeilers in niet-olympische klassen. Er worden demonstraties van het nieuwe urban watersporten georganiseerd en er zal voldoende gelegenheid zijn om zelf te sporten als nieuwkomer en als liefhebber.

Vanuit Almere zal een koppeling gemaakt worden met de Floriade en wordt de XL-versie van Optimist on Tour, het jeugd kennismakingsprogramma van het Watersportverbond, georganiseerd. Het is ook de ambitie om beurzen en anderen evenementen op en aan het water (b.v. kano/sup-toertochten, motorbootevenementen, kanopolowedstrijden) aan de Dutch Water Week te koppelen, evenals publiekstrekkers in extreme watersporten. Eigenlijk zijn alle evenementen met een link naar water welkom om zich aan de Dutch Water Week te verbinden. Het Watersportverbond roept geïnteresseerden op zich aan te melden.

Naast de Allianz Regatta, Optimist on Tour en de Floriade, maakt ook Proef Pampus onderdeel uit van Dutch Water Week. De Dutch Water Week belooft een groot en divers watersportevenement te worden.

 


Allianz Regatta

Vanaf 2022 wordt de Allianz Regatta gevaren in het zuidelijke deel van het IJsselmeer bij Almere. Het evenement vindt plaats van 30 mei tot en met 4 juni 2023. De Allianz Regatta bestaat uit een World Cup en een Open Nederlands Kampioenschap. In de World Cup, onderdeel van de Hempel World Cup Series, nemen de beste zeilers ter wereld het tegen elkaar op in de tien olympische klassen, onder welke de nieuwe kite- en windfoilingklassen. In het Open Nederlandse Kampioenschap, die plaatsvindt van 27 t/m 29 mei, wordt gestreden om het NK in enkele niet-olympische klassen.

 

Hempel World Cup Series

De Hempel World Cup Series is een serie van zeilwedstrijden in de olympische klassen voor de wereldtop in het zeilen. De Allianz Regatta maakt onderdeel uit van de Hempel World Cup Series. Deze wordt van 30 mei tot en met 4 juni 2023 gevaren. Bijna 300 zeilers uit 47 verschillende landen varen in de editie van dit jaar. De ILCA6, ILCA7, IQFoil men, IQFoil women en Nacra17 komen in actie.

 

Optimist on Tour

Optimist on Tour is hét rondreizend watersportevenement van het Watersportverbond waar kinderen gratis kunnen kennismaken met de watersport. Onder begeleiding van gecertificeerde en enthousiaste instructeurs varen kinderen hun eerste mijlen in een Optimist en gaan ze kanovaren, suppen of windsurfen. Daarnaast zorgen de aquaroller en het Optimist on Tour Laboratorium, waar kinderen op een speelse manier meer leren over water, voor veel plezier op én naast het water. Zo komen kinderen op een makkelijke, leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de watersport!

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen zich, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, inschrijven om mee te doen met Optimist on Tour. Het enige dat je nodig hebt, is minimaal zwemdiploma A. Plezier op het water gegarandeerd!

 

Proef Pampus

Proef Pampus is een meerdaags culinair en cultureel festival. Naast lekker eten & drinken zijn er andere leuke activiteiten. Zo is er live muziek, kunnen kinderen hutten en boten bouwen, staan er gezellige marktkraampjes en is er zelfs een heuse circustent. Dit zonder voorbij te gaan aan de museale functie van Pampus: het museum is gewoon geopend. Het eiland Pampus ligt midden in het wedstrijdgebied van de Allianz Regatta. De 1200 bezoekers die Proef Pampus dagelijks trekt, zitten bovenop de wedstrijd.

De partners van het Watersportverbond