Zo vind je nieuwe sponsors voor de vereniging

Hoe zoek je een sponsor die bij de vereniging past en ga je een langdurig partnership aan? Wij geven je 8 tips.

Succesvolle sponsorwerving in de praktij

Hoe zoek je een sponsor die bij de vereniging past en ga je een langdurig partnership aan? Wie op zoek is naar een regelmatige impuls voor de clubkas gaat grondig te werk.

1. Sponsoring vraagt allereerst om visie en een gedegen aanpak van het bestuur.

2. Sponsorbeleid is iets wat je als vereniging zelf moet ontwikkelen, omdat iedere vereniging anders is en over kenmerken beschikt die interessant zijn voor een bepaald type sponsor.

3. Doe inspiratie op en zorg voor meer kennis en informatie over sponsoring bij de club. Want hoe doen andere watersportverenigingen dit? Zijn er goede voorbeelden in de buurt te vinden?

4. Breng de aantrekkelijke factoren van de vereniging voor potentiële sponsors in kaart. Komt er bijvoorbeeld regelmatig veel publiek, is de locatie fraai, is er een interessant ledenbestand? Maak ook een overzicht van potentiële sponsoren.

5. Blijf niet hangen in het maken van plannen, maar steek de handen uit de mouwen en ga de boer op. Kijk binnen de vereniging wie wie kent bij organisaties in de buurt. Want via een bekende maak je nu makkelijker een eerst afspraak. Zorg voor een doe verhaal, dat je afstemt op de potentiële sponsor. Probeer in dat soort gespreken te voorkomen dat je alleen maar aan het woord bent, vraag en luister voor naar de potentiële sponsor. Maar kom in ieder geval met mogelijkheden binnen de vereniging hoe de sponsor zijn of haar bedrijf/organisatie op een sympathieke manier kan promoten.

6. Heb je beet? Zorg dan voor een degelijk contract.

7. Een sponsor werven is vele malen makkelijker dan hem behouden. Zorg dat je iemand in het bestuur verantwoordelijk maakt voor de sponsortevredenheid en maak een plan hoe je de sponsoring tot een succes voor beide partijen maakt.

8. De Belastingdienst heeft een speciale regeling voor sponsorgelden, donaties en giften aan instellingen die het 'algemeen nut' beogen (ANBI’s). Een vereniging kan gekenmerkt worden als een ANBI. Bekijk de voorwaarden voor een ANBI. Sponsorgelden aan de vereniging, mits het een ANBI betreft, zijn aftrekbaar voor de belastingdienst. Van de fiscus mag je overigens niet onbeperkt belastingvrij sponsorinkomsten vergaren. De regels hieromtrent vind je hier.

Interesante links:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond