10 tips om veilig de zee op te gaan, een interview met Rob Delfos

20 oktober 2022

10 tips om veilig de zee op te gaan, een interview met Rob Delfos

 Met je boot of plank de zee op, de vrijheid tegemoet. Geniet! En: kom veilig thuis, dus weet waarop je letten moet. Rob Delfos, regioteam Noordzee van het Watersportverbond, maakt zich hard voor heldere en eenduidige voorlichting. “Toon respect voor de zee en de omstandigheden.”

Veel incidenten gebeuren door gebrek aan toezicht. Niemand kan alarm slaan als je in de problemen komt."

Het nieuws staat misschien nog op je netvlies: 4 jonge mensen die omkwamen met surfen bij Scheveningen of de kitesurfer die na een zoektocht van een week levenloos werd gevonden. Gruwelijke incidenten. Iedereen met een hart voor brandingsporten vraagt zich af hoe dit voorkomen kan worden. Voorlichting kan nog steeds veel doen. Maar het valt op dat iedereen wat anders roept over veiligheid. Gemeenten worstelen al jaren met hun rol rondom veiligheid bij brandingsporten. “Maar we moeten niet naar gemeenten kijken voor een oplossing”, vindt Rob Delfos, regiovertegenwoordiger van team Noordzee van het Watersportverbond. “Vanuit de watersport moeten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen.” Dus ging Rob aan de slag.

 

Basisveiligheid

Ruim 25 jaar vaart Rob Delfos catamaran bij de Haagse Kust Zeil Vereniging (HKZV). Zijn hoofd is een vat vol kennis dat hij inzet als regioteamlid bij het Watersportverbond. Vanuit die hoedanigheid brengt hij partijen die verstand hebben van veiligheid bij brandingsporten bij elkaar: de KNRM, de Reddingsbrigade, de Nederlandse kitesurfvereniging (NKV), de Holland Surfing Association (HSA), zeekayakers vanuit het Watersportverbond en natuurlijk Rob zelf als initiator vanuit het Watersportverbond, en Varen doe je samen. Het doel: heldere en eenduidige communicatie over veiligheid langs de hele Nederlandse kust. Het samenwerkingsverband maakt onderscheid in basisveiligheid voor 3 partijen: sporters, gemeenten, verenigingen. Waar moet een sporter minimaal aan denken als hij/zij de zee opgaat? Wat moet een gemeente minimaal doen? En waar moet een vereniging minimaal op letten? Het samenwerkingsverband zette het onder elkaar.

 

Ga niet alleen

Met stip op nummer 1 voor een sporter: ga niet alleen.

Rob: “Veel incidenten gebeuren door gebrek aan toezicht. Niemand kan alarm slaan als je in de problemen komt.” Traceerbaar zijn, is ook belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door een sticker met je naam en telefoonnummer op je materiaal te plakken. Rob: ”Een kitesurfer verliest nog weleens een plank. Toch fijn als de reddingsbrigade contact met jou kan opnemen om te checken of je ok bent. Zij hoeven niet uren zinloos naar je te zoeken en jij krijgt je plank terug.” De app van de KNRM is ook superhandig. Hiermee sta je voortdurend in contact met de kustwacht. Kom je in de problemen, dan is de kustwacht door de app in 2 minuten bij je. Zoeken naar een drenkeling duurt normaal gemiddeld 2 uur. Dit kan het verschil tussen leven en dood zijn.

 

Veiligheidscultuur

Voor gemeenten en verenigingen is het vooral van belang om incidenten te registeren en evalueren. Wat kunnen zij ervan leren? Rob: “Zo breng je een veiligheidscultuur op gang. Elke vereniging zou dan ook een veiligheidsbeleid moeten hebben. En nieuwe leden voorlichting en veiligheidstraining bieden, zou natuurlijk standaard moeten zijn. Sporten op zee is gevaarlijk als je niet oplet. Toon respect voor de zee en de omstandigheden. Dan kan er niet veel misgaan.”

 

10 puntencheck Basisveiligheid brandingsporters

  1. Ga nooit alleen
  2. Be trace-able
  3. Wees zichtbaar
  4. Check weer & stroming
  5. Wetsuit / let op lichaamstemperatuur
  6. Materiaal op orde
  7. Communicatiemiddelen mee (Mobiel, KNRM app, flare)
  8. Let op zwemmers en andere sporters
  9. Check zonering en lokale regelgeving
  10. Spreek over veiligheid met andere sporters

 

Meer weten?

Heb je een vraag aan Rob of wil je even met hem sparren? Neem contact met ons op door te mailen naar hedwich.kuipers@watersportverbond.nl.

 

Rob in de catamaran

  • Van welke vereniging ben je lid? De Haagse Kustzeilvereniging. Op mijn eigen vereniging begon ik met ‘belangenwerk’. Zo rolde ik het regioteam van het Watersportverbond in waardoor ik nu ook andere verenigingen help.”
  • Wat voor catamaran heb je? “Een Hobie Tiger F18.”
  • Wat is er leuk aan catamaranvaren? “Het gaat hard! Bovendien heb je direct contact met water en wind. En de vrijheid. Een heerlijk gevoel.
  • Wat is je favoriete vaargebied? “Door de branding varen voor mijn eigen zeilvereniging. Iedere keer wanneer ik ga, is het weer een prachtige ervaring. Verder is de mooiste plek op de wereld: de Ronde om Texel. Elk jaar komen alle catamaranzeilers daar bij elkaar voor een rondje Texel. Of je nu in een olympische ploeg vaart of pas een week een boot hebt. Gewéldig.”  

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond