11 (ex-)topsporters geslaagd als trainer/coach niveau 4

27 januari 2022

11 (ex-)topsporters geslaagd als trainer/coach niveau 4

Nederland heeft er elf zeiltrainers/-coaches niveau 4 (ZT4) bij. Een groep van ex-topzeilers deed de speciale een versnelde opleiding van de Watersport Academy tot selectietrainer en kan nu bij wedstrijdorganiserende verenigingen aan de slag om de volgende generatie op te leiden in het wedstrijdzeilen. De flexibiliteit die corona vroeg om de eindstreep te halen, was voor de toppers geen enkel probleem.

Het mooie van de opzet van de opleiding was de ruimte voor de discussies onderling. Je doet het niet in je eentje en je kunt veel leren van de ervaring en goede ideeën van de anderen,' Dewi Couvert

Hoe je een boot hard kunt laten gaan, dat hoef je de vrouwen en mannen van deze lichting niet meer te vertellen. De elf zijn allen topsporter of zijn dat geweest. De kennis die nodig is om zeiltraining op niveau 4 te geven, hebben ze in huis. Waar het nog aan ontbrak: coachingsvaardigheden. Onder leiding van Arnoud Hummel, Koen van Esch en Christoffel van Hees doorliep de groep een actief en uitdagend programma op het gebied van training geven, coaching en begeleiding. Met het afronden van de opleiding is ook dat nu onder de knie.

 

Landelijk op één lijn

Trainingsopleidingen in de zeilsport kennen vijf niveau’s. Van niveau één als hulpje tot niveau vijf als technisch directeur en bondscoach. De meeste trainers die op topniveau voor het Watersportverbond werken, hebben niveau vier: selectie- of talenttrainer. Met dit diploma mag je op landelijk niveau training geven. Denk aan het coachen van talent- en kernploegen.

Een aantal van de elf geslaagden was hierin al actief. De opleiding biedt hen de tools om hun werk beter te doen. Bovendien zijn ze nu ingebed in de opleidingsvisie van het Watersportverbond. Hoe kun je bijvoorbeeld een prestatieklimaat creëren? Welke kernwaarden gelden daarin? De deelnemers krijgen context mee waarin ze werken. Dit zorgt ervoor dat als een zeiler wisselt van trainer, de omgeving eenduidig blijft. Deelnemer Pieter-Jan Postma: “De ZT4 was erg waardevol doordat de topcoaches en medecursisten aan de ene kant je meenemen in hun eigen perspectief van training geven en daarnaast jouw eigen authentieke manier van coachen wordt versterkt.”

 

Corona vraagt flexibiliteit

2020 en 2021 stonden bol van de Coronamaatregelen. Daar had ook de opleiding mee te dealen. Cursusbijeenkomsten werden keer op keer verplaatst. Noodgedwongen werd de groep opgesplits in tweeën vanwege de verplichte 1,5 meter afstand. En vanwege dezelfde reden werd er in Lasers gevaren in plaats van Elliots (voor sommige kandidaten de absolute comfort zone en voor andere absoluut niet). Hiermee omgaan vroeg flexibiliteit van de opleiders en deelnemers. Iedereen ging er opvallend goed mee om. Dit kenmerkt de topsporter: ze zijn gewend om te focussen. Eenmaal ergens voor gekozen, gaan ze ervoor. Wat deelnemer Dewi Couvert dan ook vooral is bijgebleven is niet corona, maar: “Het mooie van de opzet van de opleiding was de ruimte voor de discussies onderling. Je doet het niet in je eentje en je kunt veel leren van de ervaring en goede ideeën van de anderen.”

 

De gediplomeerden

We zijn blij dat we vanaf deze plaats als nieuwe trainer/coach mogen verwelkomen:

 • Cecile Janmaat - WV Braassemermeer
 • Daniel Bramervaer - KNZ&RV
 • Dewi Couvert - WV Braassemermeer
 • Florine Bramervaer - KNR&ZV
 • Floris van de Werken - WSV Hoorn
 • Gert van de Heijden - GWV De Vrijbuiter / WSV Het Witte Huis
 • Marieke Jongens - Dutch High Performance Sailing Classes
 • Pieter van Leijen - GWV De Vrijbuiter
 • Pieter-Jan Postma - KWS Sneek
 • Teun in der Maur - KWV Loosdrecht
 • Yuri Hummel - WV Het Bovenwater

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond