Bart Sanders: Expert arbeidsrecht

18 oktober 2023

Advocaat arbeidsrecht Bart Sanders van het Expert Team verzorgt winter webinar

Op woensdag 8 november verzorgt Bart Sanders het tweede winter webinar. De specialisten van het Watersportverbond Expert Team stellen op vrijwillige basis hun expertise beschikbaar voor watersportverenigingen, op 8 november is dat in de vorm van een webinar. Het onderwerp van het webinar is de vereniging als werkgever. Bart werkt als zelfstandig advocaat arbeidsrecht in Zutphen. 

Met welke vragen kunnen verenigingen of bestuursleden bij jou terecht?

“Los van het winter webinar dat ik ga verzorgen, kunnen leden van het Watersportverbond het hele jaar bij mij terecht met vragen op het gebied van arbeidsrecht. Ik ben sinds afgelopen zomer actief als expert en heb al enkele verenigingen van advies of informatie kunnen voorzien.”

Webinar: de vereniging als werkgever, focus op arbeidsovereenkomsten

Als je als vereniging mensen in dienst wil nemen, zoals bijvoorbeeld een havenmeester, een beheerder of een administratieve kracht, zijn er veel zaken waarover een besluit genomen moet worden. Kies je voor een ZZP opdracht of voor een arbeidsovereenkomst? Wil je dit voor bepaalde of onbepaalde tijd, en met vaste of flexibele arbeidsomvang? En hoe zit het met CAO en pensioen? 

Bart geeft tijdens het webinar meer informatie over bovenstaande mogelijkheden. Daarnaast is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen. 

“Ik ben heel benieuwd waar verenigingen tegenaan lopen en hoop daar tijdens het webinar meer inzicht in te krijgen. Verenigingen zitten vaak in een ingewikkeld pakket wanneer het gaat om arbeidsconstructies. ”

“Wanneer je iemand in dienst wilt nemen, krijg je ook alle plichten die een gewone werkgever heeft. Tegelijkertijd heb je als vereniging vaak minder financiële middelen tot je beschikking. Dat maakt het soms ingewikkeld. Ook het toepassen van een CAO is voor verenigingen soms een onbekend gebied en iets waar niet iedereen zich aan wil conformeren. Ten opzichte van de wet geeft een CAO de werknemer vaak wat meer rechten (zoals extra vrije dagen, hogere loondoorbetaling bij ziekte) en er staan functiegroepen en loonschalen in die de werkgever moet toepassen. 

“Ondertussen verandert er op ZZP gebied veel qua regelgeving waardoor die constructie niet altijd meer een goed alternatief is. Ook daarin ben ik me aan het verdiepen om specifiek voor verenigingen goed advies te kunnen geven.”

Van welke watersportvereniging ben je lid? 

“Ik ben momenteel lid van drie watersportverenigingen,” lacht Bart. In Franeker zijn we lid van een verenigingshaven, omdat dit in de zomer onze uitvalsbasis is voor de zeiltochten op het Wad met onze Schokker (Schokker Vreedenburgh). Verder hebben we in Zutphen een winterligplaats om aan de boot te kunnen klussen, dus ook daar zijn we lid. We hebben naast onze schokker nog een kleine Jol in Giesbeek liggen, en dat is meteen de derde vereniging in het rijtje.”

“Voordat ik lid was van het Expert Team werd ik door deze verenigingen ook wel eens benaderd met een vraag. Toen ik in een van de nieuwsbrieven van het Watersportverbond las dat ze op zoek waren naar iemand met juridische ervaring, heb ik gereageerd. Met mijn ervaring op het gebied van arbeidsrecht was dat een goede match.”

Wat is je favoriete vaargebied?

“Het Wad is echt ons favoriete gebied en verveelt nooit. Onze Schokker ligt in de zomer in de haven van Franeker en vanaf daar zijn we in drie kwartier op het Wad. We vallen heel veel droog en vinden dat heerlijk. Verder denken we in wantijden en getijden in plaats van bestemmingen. Samen met de wind bepaalt dat voor ons waar we heen gaan en wat haalbaar is. Hierdoor is onze beleving daar altijd weer anders.” 

“Ik zou heel graag veel meer willen zeilen en voor een langere periode. Ik kan best wel een beetje jaloers zijn op mensen die een mooie tocht naar Denemarken maken, of nog verder. Daar blijven we voorlopig lekker van dromen.” 

Het Waterportverbond Expert Team

Het Watersportverbond Expert Team bestaat uit vrijwilligers met hele specifieke kennis. Het doel van dit team is het vergroten van de kennis, slagkracht en capaciteit van aangesloten watersportorganisaties. Heb jij als vereniging of organisatie een probleem waar je niet uitkomt? Het Expert Team helpt je graag verder!

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond