Column: Efteling of kermis?

30 mei 2024

Efteling of kermis?

Snel. Dacht ik. Foto maken. Voor ik het mis. Gisteren, op de Dutch Waterweek in Almere. Het moment waarop Olaf Ganzevles voorbijkwam zeilen tijdens het feestje voor het 10-jarige jubileum van de Optimist on Tour. Deze topsporter van TeamNL/Allianz kwam ooit via de Optimist on Tour met de watersport in aanraking, net als 152.499 andere kinderen die vanaf 2014 meededen aan dit langstlopende sportkennismakingsproject van Nederland. Het record voor het grootste aantal kinderen dat op één dag deelnam was in 2018, bij de finish van de Ocean Race: 3096.

Koning Willem-Alexander heeft niet voor niets al drie keer een Optimist on Tour
bezocht. In 2015, bij de Sail in Amsterdam, nam de koning zelfs de prinsessen mee

Ik was er niet bij, maar Olaf moet destijds dezelfde blik hebben gehad, als ik heb gezien bij al die andere kids vanaf het moment dat ze voor het eerst een bootje mogen besturen. Een mengeling van verbazing, enthousiasme en spanning doordat de wind hen voortduwt zonder dat ze er iets voor hoeven doen. Voor Olaf was die eerste Optimist on Tour de aanzet om lid te worden van een watersportvereniging. Nu jaagt hij zijn olympische droom na.

Zelf ontdekte ik de Optimist on Tour toen ik nog directeur Sport was bij de gemeente Dordrecht. In een uitwisselingsprogramma met de media mochten wij een Jeugdjournaal item over het fenomeen maken. Ik weet nog goed hoezeer ik onder de indruk was van het niveau van het evenement. De glimmend nieuwe boten, de tubes in het water en het legertje watersportinstructeurs. Allemaal gratis. Passend in de concessie loze overtuiging van de toenmalige hoofdsponsor en het Watersportverbond: Je kunt beter de Efteling bouwen dan een kermis.

In al die jaren is nooit getornd aan de kwaliteit van de opzet van Optimist on Tour, ondanks het soms krappe huishoudboekje. Sterker nog; met de komst van de nieuwe hoofdsponsor Allianz is het programma van de Optimist on Tour verdiept, met onder meer een educatief programma. Zo steek je in het waterlaboratorium hartstikke veel op over het water in Nederland. Koning Willem-Alexander heeft niet voor niets al drie keer een Optimist on Tour bezocht. In 2015, bij de Sail in Amsterdam, nam de koning zelfs de prinsessen mee. Ook is er belangstelling vanuit het buitenland, met onder
meer bezoeken van een Duitse en Ierse watersportdelegatie.

Het mag daarom geen verrassing heten dat ik apetrots ben op de Optimist on Tour en dankbaar voor alle personen die nu én in het verleden dit programma mogelijk hebben gemaakt/maken. Geen enkele andere bond heeft een dergelijk kennismakingsinstrument voor zijn sport in handen met zo’n trackrecord en naambekendheid.

Toch heeft de Optimist on Tour een extra impuls nodig. Een methode die het enthousiasme van de kinderen voor kanovaren of zeilen verder brengt en misschien wel watersportliefhebbers van ze maakt. Om die reden is zeilster Marit Bouwmeester
van plan om haar naam te verbinden aan een aanvullend trainingsaanbod voor kinderen die van huis uit weinig tot niets van watersport hebben meegekregen. Ook voor watersportverenigingen liggen daar kansen. Het blijkt namelijk dat veel kids na hun Optimist on Tour-ervaring een vereniging bezoeken maar niet verder gaan in de watersport. Aangepast trainingsaanbod zou hier weleens een deel van de oplossing kunnen zijn.

Daarnaast gaat het Watersportverbond samen met de hoofdsponsor kijken naar een uitbreiding van de Optimist on Tourkaravaan. Zodat nog meer kinderen in de komende jaren voor het eerst zelf een bootje mogen besturen.

Goud.

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Watersportverbond. Hij schrijft twee keer per
maand een column over de onderwerpen die in de watersport leven. Van Gerven
probeert daarmee een breed lezerspubliek – van leden tot politiek – met een knipoog
te laten kijken naar kansen en ontwikkelingen in recreatie en sport. Daarbij maakt hij
gebruik van alle stijlmiddelen die een schrijver van een opiniestukje ten dienste
staan. Wilt u reageren, e-mail naar arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond