De fusie in de kanowereld en hoe het verder ging

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

22 juli 2021

 

Klopt. Valt niets tegen in te brengen. Voordat het woord fusie valt, bestaan er misschien nog wel duizend andere smaken. Maar wat ik heb geschreven, was een column, een hartenkreet om kanoërs niet voor een gedwongen keuze te stellen: lid worden van de Toeristische Kanobond Nederland (TKBN) of het Watersportverbond (KNWV). 

Uit de reacties blijkt, dat veel kanoërs hier een mening over hebben. Nog steeds houdt het de gemoederen bezig. Bijna een maand na dato druppelen er reacties op de column binnen. Bij elkaar zijn dat er inmiddels zoveel, dat het onbegonnen werk is om een persoonlijke reactie naar iedereen te sturen. Daarom doe ik dat bij deze. Te beginnen door een lijn aan te brengen in het soort respons. Het komt hierop neer:

  • Goed signaal, hoop dat jullie erin slagen.
  • Goed signaal, maar slecht nieuws: dat gaat nooit lukken.
  • Waarom is er een verplicht lidmaatschap van bonden met een verplichte afdracht?
  • De ene bond is de andere niet. 
  • Bij de KNWV worden de belangen van te veel watersporters verenigd. Daardoor is de toerkanovaarder slechter af.  
  • Het KNWV heeft een overleg met de TKBN geweigerd.

Dat laatste punt is regelrechte peddelpraat. Ieder jaar spreken de bonden met elkaar. Alleen de geplande meeting voor dit jaar had door corona geen zin. Maar wie ons een beetje kent, weet dat wij een goed gevulde toerkalender hebben met daarin onder meer de legendarische VeluweRally. Het is echter geen geheim, dat wij meer willen doen dan een leuke agenda samenstellen en consumptiebonnen uitgeven. Investeren in opleidingen is voor ons misschien wel even belangrijk, zodat mensen bekwaam en veilig het water op kunnen gaan. Daarnaast is de breedte van de kanosport, zoals wij die aanbieden met freestyle, kanopolo en kanoslalom aantrekkelijk voor de komende generaties. Maar dat er een verschil bestaat tussen de TKBN en de KNWV is evident. Was dat niet het geval geweest, was ik nooit over een fusie begonnen. Je moet elkaar juist versterken. Toch is het goed om te benadrukken, dat in onze bond de verschillende sporten voorop staan en daar waar nodig, de krachten worden gebundeld. Denk onder meer aan de lobby, de synergie in opleidingen en sportpromotie. Inderdaad, daar wordt een bescheiden bedrag voor gerekend waarvan de kano-inkomsten gaan naar de kano-uitgaven (overigens doet de sponsor ook een duit in het zakje). Weet trouwens dat onze vrijwilligers in een aantal regio’s al samenwerken met de vrijwilligers van de TKBN. 

De reactie van het bestuur van TKBN op mijn column voelde daarom wat officieel aan. Alsof de Verenigde Naties haar grensbeleid uit de doeken deed. Tijd voor een kop koffie dus. Met een kanokoek. Ik klim in de telefoon. Want als ik iets heb opgestoken uit alle respons, is hoe begripvol en betrokken de kanowereld is. Er is geen onvertogen woord gevallen. Kanoërs – van jong tot oud - kunnen over elk onderwerp de dialoog aangaan. 

Een verademing.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Uitgelichte artikelen

Recreatie Verenigingen

De partners van het Watersportverbond