Interview Peter Jonkers, voorzitter commissie recreatief varen Platform Kanosport

'De mooiste uitdaging vind ik de veranderende watereigenschappen.'

24 juni 2021

Wie zet zich waarvoor in bij het Watersportverbond? In een reeks interviews stellen wij verschillende mensen aan je voor die actief zijn voor het Watersportverbond. Deze keer Peter Jonkers, voorzitter commissie recreatief varen in het Platform Kanosport. (Foto: F.J. Dijker)

 

  • Naam: Peter Jonkers
  • In het dagelijks leven: Zelfstandig ondernemer
  • Vereniging: Persoonlijk kano-lid
  • Discipline: Zeekajakken
  • Functie bij het Watersporteverbond: Voorzitter Commissie Recreatief Varen Platform Kanosport
  • Betrokken bij het Watersportverbond sinds: 2016

 

Hoe ben je in een kano beland?
Mijn vader kajakte vroeger, hij is destijds gestopt doordat het met zijn onregelmatige werktijden en het gezin niet meer te combineren was. Toen hij na wat gekwakkel met zijn gezondheid weer fit was, zijn we gaan kajakken. Dat kreeg steeds vaker een vervolg.

 

Wat vind je zo mooi aan kanovaren?
Zelf vaar ik vooral op zee. De uitdaging van veranderende watereigenschappen, het leiden van een groep en de groepsdynamiek tijdens een tocht zijn dingen die mijzelf vooral aanspreken.

 

Hoe ziet jouw rol als commissielid Recreatief Varen van het Platform Kanosport er uit?
De meeste verenigingen hebben een goed toerprogramma en hebben geen extra hulp nodig. Daarom is het vooral de vinger aan de pols houden en meedenken over landelijke aanpak van diverse zaken. Zo ontstond er recent wat verwarring over het verzoek van Staatsbosbeheer over het aanmelden van tochten in de Biesbosch. Daar heb ik een goed gesprek met een medewerker van Staatsbosbeheer over gehad en toen was alles snel duidelijk. Via het Magazine Kanosport en per e-mail kan informatie dan snel verspreid worden.

Verder vind ik het belangrijk om kajakkers en verenigingen te informeren over de hulp over allerlei zaken die men kan krijgen van het verbond. Men vergeet vaak dat er een hoop expertise aanwezig is.

 

Wat zijn op dit moment thema's die spelen ten aanzien van recreatief kanovaren?
Toegang tot gebieden en het eenvoudiger toegankelijk maken van informatie. Verder de veiligheid, zoals meedenken in overleg over veiligheid in de brandingzone, dat is een overleg tussen meerdere sporten die daar gebruik van maken.

 

Wat wil jij bereiken voor de recreatievaart kano?
Vaarwater toegankelijk en veilig maken en houden.

 

Welke uitdagingen zijn daarvoor het grootst?
Er zijn in veel gebieden meerdere partijen met belangen en die botsen. Denk bijvoorbeeld aan de windmolens die worden geplaatst op het strand bij de Tweede Maasvlakte

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond