Doe mee aan enquête om Bergse Diepsluis te vergroten

17 november 2021
Doe mee aan enquête om Bergse Diepsluis te vergroten

 

File bij de Bergse Diepsluis bij Tholen, Zeeland. In het seizoen is het eerder regel dan uitzondering. Oorzaak is een te kleine sluis en de groei van het vaarverkeer. Reden voor het regioteam Deltawateren van het Watersportverbond om bij Rijkswaterstaat en de Provincie Zeeland te pleiten voor een grotere sluis. Dat doet zij al jaren. Nu wil het regioteam, door middel van een enquête onder watersporters, aantonen hoe groot de noodzaak voor een groter sluis werkelijk is en zo Rijkswaterstaat en de Provincie tot een ander besluit brengen.

‘Voor een steviger argumentatie tijdens de volgende onderhandelingen willen we middels een enquête achterhalen wat de werkelijke vraag naar gebruik van de sluis is en wat de huidige ervaring van de watersporter is', Bram Aertssen, regiovertegenwoordiger Deltawateren.

Te kleine sluis

Bij de bouw van de sluis in de jaren ’80 is eigenlijk al direct bezuinigd. Er werd uitgegaan van 150 ligplaatsen in de jachthaven aan de andere kant, wat leidde tot een sluis met afmeting 36 bij 6 meter, een stuk kleiner dan oorspronkelijk gepland. Inmiddels liggen er 700 jachten in de havens achter de sluis en groeit de recreatiewatersport als nooit te voren. De provincie heeft zelfs als speerpunt ontwikkeling van de watersport.

 

Wachttijden acceptabel volgens Rijkswaterstaat

Toch vindt Rijkswaterstaat het vergroten van de sluis niet nodig. De wachttijden zouden acceptabel zijn en uit onderzoeken in het verleden blijkt dat de sluispassages zullen afnemen door het afnemen van de recreatievaart. 


Groei recreatievaart

De werkelijkheid is anders. Door de corona pandemie hebben Nederlanders de vakantie in eigen land herontdekt. Er was afgelopen zomer bijna geen boot meer te koop of te huur. ‘We verwachten dat deze trend, misschien in iets mindere mate, doorzet’, aldus Bram Aertssen, regiovertegenwoordiger Deltawateren.

 

Extra belemmering door schutbeperking

Een bijkomend probleem is dat bij afgaand tij niet iedereen kan worden geschut. Er geldt standaard een doorvaartdiepte van 2.00 meter. Staat het water lager, dan wil Rijkswaterstaat dezelfde marge onder de kiel houden. Dat betekent dat als je boot 2.00 meter diep steekt je alleen kunt schutten bij een waterstand van NAP-1,50 meter. Is het water lager, dan zult je moeten wachten. 

 

Doe mee aan de enquête voor een steviger vuist

Het Watersportverbond blijft er voor strijden om de sluis te vergroten. De provincie Zeeland wijst hierbij naar Rijkswaterstaat als eigenaar van de sluis. Rijkswaterstaat wijst op zijn beurt naar de provincie die een vergroting zou moeten aankaarten. ‘Voor een steviger argumentatie tijdens de volgende onderhandelingen willen we middels een enquête achterhalen wat de werkelijke vraag naar gebruik van de sluis is en wat de huidige ervaring van de watersporter is. Wij vragen daarom iedereen die in dit gebied vaart de enquête in te vullen. Dit kan anoniem en kost u slechts vijf minuten, aldus Bram Aertssen.

 

Klik hier om de enquête in te vullen.

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond