Drijfafvalkisten, sup it ups and trash walks in Alkmaar houden water schoon

28 juni 2023

In Alkmaar worden drijfafvalkisten gebruikt als een milieuvriendelijke oplossing voor het opruimen van drijvend afval in de grachten. De kisten zijn een initiatief van Nanda, van El Kombi SUP, kanovereniging Odysseus en Stadswerk072. Aktief Talent heeft de afvalbakken ontworpen en zal ze legen. De kisten hebben een vak voor glas en plastic, blik & drinkpakken. 

"Veel leden van kanovereniging Odysseus maken gebruik van de drijfafvalkisten. Ook kinderen en kleinkinderen van leden vinden het leuk om vanaf de SUP of een bootje afval te verzamelen en in een van de  drijfafvalkisten te deponeren," laat de vereniging weten.

De Alkmaarse Bootjes Verhuur helpt bij het legen van de kist bij de Bergerbrug en leent bovendien afvalgrijpers uit wanneer je een boottochtje gaat maken. Zo kun je plezier en nut combineren door zwerfvuil uit het water te halen. Ze zijn nog wel op zoek naar een toffe naam voor de drijfafvalkisten, dus als je leuke suggestie hebt mag je het delen met Nanda van El Kombi Sup.

SUP it Ups door de stad

Gemeente Alkmaar onderneemt en ondersteunt verschillende initiatieven om de waterkwaliteit te verbeteren en waterrecreanten tijdens een rondje met de boot of op de SUP te faciliteren om een handje te helpen met het schoon houden van de Alkmaarse wateren. 

De drijfkisten worden ook gebruikt voor het zwerfafval dat uit het water wordt opgevist tijdens de zogenaamde ‘Sup it Ups’. 

Zo wordt er eigenlijk standaard de dag na Alkmaars Ontzet op 8 oktober een Sup it Up sessie en trashwalk georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met El Kombi Sup. Deelname is altijd gratis en wordt mogelijk gemaakt door een constructieve samenwerking met Stadswerk072. Niet alleen voor de drijfafvalkisten maar ook voor het stimuleren van het schoonhouden van het water wordt er goed samengewerkt. De helden van Actief Talent varen met hun boot de Grachtwacht ook mee. 

Veilig Schoon Voldoende Water, help je mee?

Nanda werkt al enkele jaren samen met het Waterschap. Als boegbeeld voor hun zomercampagne Veilig Schoon Voldoende Water, door gastlessen te geven in combinatie met een sup it up of trashwalk of door een speciale clean up voor ze te organiseren. Op zondag 9 juli is er een speciale Sup it Up ouder/verzorger & kind editie.

Op 26 augustus is het Lichtjesavond in de Alkmaarse Grachten,  dé gezelligste avond op het water in Alkmaar.  Op 27 augustus gaat een groep sup it uppers met boards, knijpers en bakken het water op. Met zoveel gezelligheid kan het natuurlijk gebeuren dat er onverhoopt, onbedoeld en onverwacht iets van de boot in de gracht waait of valt. Ben je er bij zondag 27 augustus?

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

In mijn regio

De partners van het Watersportverbond