Eerste stap duurzaam varen kan nu al gezet worden met HVO-brandstof

15 december 2022

Eerste stap duurzaam varen kan nu al gezet worden met HVO-brandstof

Tijdens de ALV van WSV Bergumermeer presenteerde SEFFF de verschillen mogelijkheden tot duurzaam varen

Op de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de watersportvereniging Bergumermeer op 1 december van dit jaar werd bijzondere aandacht besteedt aan het onderwerp Duurzaam Varen. De voorzitter van SEFFF (“Stifting Elektrysk & Fossylfrij Farre Fryslan”) Ale Bok presenteerde samen met SEFFF-expert Gert Colenbrander, de verschillende mogelijkheden die er nu zijn tot duurzaamvaren.

Blauwe diesel

Inleiders betoogden dat een eerste stap om duurzaam te varen nu al  gezet kan worden: een ieder die met een dieselaandrijving vaart kan zonder enige investering overschakelen op HVO-brandstof (vaak “blauwe diesel”genoemd). Er werd uitgebreid ingegaan op de vele vragen die hierover leven, en ook de nodige misverstanden konden worden opgehelderd.  Tevens werd duidelijk gemaakt dat je in Friesland al op 6 plaatsten HVO met je boot aan het water kunt tanken, en dit aantal neemt snel toe.

ALV wsv Bergumer Meer – presentatie Duurzaam Varen – Ale Bok (Links), Gert Colenbrander (rechts)

 

Elektrisch Varen

Als tweede stap komt vervanging aan de orde. Ben je aan vervanging toe van je buitenboordmotor (meestal de kleinere boten) dan kun je een elektrische buitenboordmotor overwegen. En is de ingebouwde dieselmotor in je boot aan vervanging toe is, dan kun je ook kiezen voor een elektrische inbouw-aandrijving. Hetzelfde geldt als je een nieuwe boot wilt kopen; steeds meer botenbouwers bieden naast een diesel-aandrijving ook een elektrische variant aan. En ook steeds meer havenbeheerders bereiden zich voor op een groeiende “oplaad”-vraag.

Waterstof

Tot slot werd stil gestaan bij de wat langere termijn, waarbij verwacht wordt dat de waterstof-aandrijving een zijn intrede zal doen. Er valt hier veel over te zeggen, en inleiders stipten verscheidene aspecten aan. 

 

Meer weten over duurzaam varen of SEFFF op jouw vereniging uitnodigen voor een presentatie?

 Wil jij meer weten over duurzaam varen of wil jij de SEFFF uitnodigen om op jouw vereniging over het onderwerp te presenteren (op dit moment alleen in Friesland)? Neem dan contact op met:

 

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond