Gaat Maasvlakte 2 verloren voor de watersport?

A-locatie in de watersport dreigt te verdwijnen.

11 maart 2021

Maasvlakte 2, een van de beste en populairste surfspots van Noordwest-Europa, dreigt te verdwijnen door de plaatsing van een windmolenpark op het strand en in de vloedlijn. Onnodig, vindt het Watersportverbond. De windmolens kunnen volgens het bestemmingsplan anders worden geplaatst. Hierdoor kan de watersport op de Maasvlakte 2 blijven bestaan.

Wat is er aan de hand?

 • Kiters hebben te horen gekregen dat het aanwijzingsbesluit voor Maasvlakte 2 geheel wordt ingetrokken per 2022. Daarmee zet het stadsbestuur een definitieve streep door deze sportlocatie van wereldformaat.
 • Het bestemmingsplan van 2018 biedt de mogelijkheid om de windmolens op de kant te plaatsen én niet in de vloedlijn, toch kregen Eneco en Rijkswaterstaat de vrije hand om dat NIET te doen.
 • Er blijkt tot nog toe geen politieke bereidheid om een aantal windturbines in het ontwerp van WindmolenPark Maasvlakte 2 aan te passen of 60 meter te verplaatsen. 
 • Een maand geleden besloot wethouder Arno Bonte het ontwerpbesluit WindmolenPark Maasvlakte 2, waarop meer dan 50 zienswijzen werden ingestuurd, zonder aanpassingen goed te keuren. 
 • Op dinsdag 16 februari spraken we hierover met het stadsbestuur. Wethouder Arno Bonte liet doorschemeren dat hij economische argumenten zwaarder laat wegen dan het maatschappelijk belang. Dat deze belangen samen kunnen gaan, wil men niet inzien.
 • Saillant detail: in september 2016 beloofde wethouder Visser zwart-op-wit de sportlocatie voor de toekomst in z’n geheel te behouden, mede vanwege het unieke karakter van de golf.

 

Wat kunnen we nog doen om deze toplocatie voor de watersport te behouden?

 • Het Watersportverbond trekt samen op met de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) en de Holland Surf Association (HSA).
 • De Nederlandse Kitesurf Vereniging is in bezwaar gegaan bij de Raad van State. 
 • De rechter van de Raad van State zal minimaal een afweging willen horen van de gemeente Rotterdam waarom beloftes niet zijn nagekomen. 
 • Bij de positiebepaling van de windmolens is nergens het openbaar belang van recreatie en de watersport meegewogen.
 • Let op; wij zijn niet tegen windmolens op deze locatie, maar dan wel net een paar meter buiten de vloedlijn. Dat is mogelijk. .
 • Na de gunning van de tender aan Eneco is dat plotseling geen uitgangspunt meer, zo blijkt uit de opgevraagde stukken.

 

Slotsom:
Zelfs als het Rotterdamse Stadsbestuur niet door de rechter wordt teruggefloten, is de strijd nog niet verloren. Berekeningen voor de vloedlijn kunnen anders uitpakken dan voorzien en een nieuw college is misschien bereid de vloedlijn te herstellen.

Het zou doodzonde zijn als de mooiste golf van Nederland moet verdwijnen, terwijl een passende oplossing voor handen ligt. Deze surfspot trekt veel internationale sporters en recreanten. Het economisch- en recreatieve belang van Maasvlakte2 voor Rotterdam is groot.

Credits: Bijdrage van onze regio-vertegenwoordiger Paul Smelt

PS Lees alle feiten in het artikel van VersBeton 

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond