Heb jij als vereniging al een gedragscode?

8 februari 2024

Heb jij als vereniging al een gedragscode?

Als bestuurder van een vereniging ben je verantwoordelijk voor een veilige (sport)vereniging. Dit betekent: plezier voorop, geen agressie, intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een goed fundament helpt om een veilige omgeving te creëren. Als vereniging kan je dit fundament vormen door te werken met de vier V’s;

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vakkundig geschoolde instructeurs, trainers en coaches
  • Vertrouwenscontactpersoon op de vereniging
  • Verklaring Omtrent Gedrag vrijwilligers

In de komende besturen nieuwsbrieven stellen we elke keer een 'V' centraal. In dit artikel besteden we aandacht aan de Verenigingsbrede gedragscode.

Verenigingsbrede gedragscode l Laat zien waar je voor staat
Een gedragscode is een belangrijk onderdeel van het verenigingsbeleid rondom gewenst en ongewenst gedrag. Door middel van een gedragscode weten je leden, vrijwilligers en anderen op de vereniging waar je als vereniging voor staat. Met een gedragscode weet iedereen wat het gewenste gedrag is en neem je als vereniging twijfel weg wanneer iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken.

Het kan lastig zijn om een start te maken met de gedragscode. Je kunt als vereniging daarom gebruik maken van de gedragscode van het Watersportverbond. Daarnaast zijn er door Centrum Veilige Sport gedragscodes opgesteld;

Gedragscode voor functionarissen
Gedragscode voor instructeurs, trainers en coaches
Gedragscode voor sporters
Gedragscode voor officials

Als bestuur kan je een onderwerping aan de gedragscode onderdeel maken van het lidmaatschap of vrijwilligersovereenkomst. Het is hoe dan ook belangrijk om de gedragscode breed kenbaar te maken binnen de vereniging. Het communiceren over de gedragscode laat zien dat je als vereniging werk maakt van het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag. Dat kan preventief werken. Hoe meer je mensen hierbij betrekt, hoe meer draagvlak je creëert. Daarom raden we aan om samen met de leden van je vereniging, het bestuur en andere betrokkenen aan de slag te gaan met de gedragscode en -regels. 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen Wedstrijdsport kano & suppen

De partners van het Watersportverbond