Hoe vaar je veilig door het Slijkgat?

22 maart 2022

Hoe vaar je veilig door het Slijkgat?

Wie vanuit Stellendam naar zee wil varen, moet door het Slijkgat. Op deze plek is al geruime tijd sprake van verzanding. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van de afvoer van de rivieren in het achterland en de stroming op zee. Het gevolg is dat de boeien niet altijd op de goede plaats liggen en dat bemoeilijkt de doorvaart.

 

Rijkswaterstaat heeft weliswaar een baggerverplichting (4 meter diepte), maar zeker na stormachtig weer is het niet mogelijk om de vaargeul direct weer op diepte te brengen en/of de boeien snel weer goed neer te leggen. Na de stormen in februari zijn er weer problemen opgetreden in het Slijkgat. Het probleem lijkt het grootst rond boei SG5/6. Het is zeker nu echt noodzakelijk om het midden van de vaargeul aan te houden. Hier wordt dieper (5,5 meter) gebaggerd dan aan de randen (4 meter). Er wordt op dit moment nog steeds gewerkt aan het op orde krijgen van de vaargeul.  

 

Tot die tijd raden wij de volgende tips aan te houden als je door het slijkgat wilt varen:

 

  1. Vaar in het Slijkgat bij voorkeur met hoog water en pas je snelheid aan
  2. Houdt het midden van de beboeide vaargeul aan en let goed op je dieptemeter
  3. Ga NIET kruisen!
  4. Vermijd het Slijkgat bij windkracht 5 en hoger vanuit zuidwestelijke tot noordelijke richting. Dit in verband met grondzeeën en stroming dwars op de geul. Ook de spuisluizen hebben veel invloed op de stroming.
  5. Luister in het Slijkgat vooral kanaal 25 permanent uit. De post Ouddorp kan adviseren maar indien nodig ook waarschuwingen geven, vooral ook wanneer er sprake is van visserijvaartuigen in de smalle gedeelten van de vaargeul. Lukt kanaal 25 niet, luister dan uit via kanaal 16.
Foto Varen doe je samen
Foto Varen doe je samen

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond