“In het bestuur? Ga het vooral doen!”

23 november 2022

'In het bestuur van een sportvereniging? Ga het vooral doen!'

Ellen Vroomen (43) was nog maar net lid van de Utrechtse kanovereniging, toen ze voorzitter van de club werd. “Omgaan met belangen hoort echt bij besturen en dat wil ik leren.”

Af en toe huurde ze een kano. Maar Ellen peddelde iedereen voorbij. De andere watertoeristen deden kalm aan en genoten vooral van de gezelligheid en het mooie weer, terwijl Ellen nadacht hoe haar slag optimaler en efficiënter kan. Zorgen dat alles zo makkelijk mogelijk gaat; dat doet zij in haar werk als teamleider bij Hogeschool Utrecht. En die mentaliteit neemt zij mee het water op. De geboren ‘optimalisator’ haalde haar Kanovaardigheidsbewijs. Met technische kennis gewapend, kon zij nu verder peddelen met minder energie. Vervolgens sloot zij zich aan bij de Utrechtse Kanovereniging. Om gelijkgestemden te vinden. En om meer kanodingen te proberen.     

Je hoeft niet (meteen) een volwaardige bestuursrol op je te nemen hè. Het bestuur assisteren of een enkele taak overnemen kan ook!”
Ellen Vroomen, voorzitter Utrechtse Kanoclub

Ellen Vroomen, voorzitter Utrechtse Kanoclub

Kort na je lidmaatschap werd je voorzitter van de vereniging. Hoe kwam dat zo?

“Mijn woonplaats is een half uur rijden van de club. Ik wilde echt betrokken raken bij de vereniging en mensen leren kennen. Dan wordt het lidmaatschap leuker en behoud ik mijn enthousiasme om 30 minuten naar de vereniging te sturen. Op de website keek ik welke vacatures er zijn. De club zocht een voorzitter.”

 

Had je ervaring als voorzitter?

“Nee, dat is juist de uitdaging! Ik wil het graag leren. Een half jaar liep ik mee met de vorige voorzitter. Bij de Algemene Leden Vergadering in maart werd ik officieel benoemd. De penningmeester en het bestuurslid veiligheid zijn ook nieuw. Ik was tevreden over deze eerste ALV. Ondanks de vele agendapunten bleef de sfeer goed en bleven we binnen de tijd.”

 

Je hebt te maken met veel partijen ook.

“Ja, en daarom spelen er veel belangen binnen én buiten de club. Daarmee omgaan hoort echt bij besturen en dat wil ik leren. Denk aan de middenweg vinden en de lange termijn in de gaten houden. Zo heeft onze vereniging 6 kanodisciplines. Maar iedere euro kun je maar 1 keer uitgeven en iedere vierkante meter maar 1 keer invullen. Extern zijn er ook veel partijen waarmee wij rekening moeten houden. Dat merk ik nu bij ons voornemen om ons clubgebouw uit te breiden. We hebben onder andere te maken met de surfvereniging naast ons, omwonenden, de gemeente, Staatsbosheer, het recreatieschap. Ik moet echt prioriteiten stellen. Bestuurswerk kost anders te veel tijd. Ik werk fulltime en kies ervoor om een uur of 4 per week te besteden aan mijn rol als voorzitter.”

 

Wat willen jullie bereiken als vers bestuur?

“In de komende 3 jaar willen we graag onder andere bereiken: een nog actiever verenigingsleven; meer instructeurs in huis die een opleiding hebben via het Watersportverbond; sociale cohesie bevorderen tussen de 6 disciplines door het organiseren van overkoepelende activiteiten. En natuurlijk veiligheid hoog houden door bijvoorbeeld leden een opleiding te laten volgen. Om dat te realiseren hebben we nu een bestuurslid veiligheid. Verder ook de samenwerking zoeken met andere partijen voor de uitbreiding van het clubgebouw dat op onze wensenlijst staat.”

 

Welke tips heb je voor mensen die overwegen in het bestuur van hun vereniging te gaan?

“Ga het vooral doen! Juist als nieuw lid. Je leert de vereniging goed kennen. Je krijgt zicht op wat er speelt en snapt zodoende waarom iets op een bepaalde manier geregeld is. Het geeft de kans jezelf te ontwikkelen en iets nieuws te leren. Doe wel goed aan verwachtingsmanagement: overleg hoeveel uren jij beschikbaar bent en welke taken jij op je wilt nemen. En je hoeft niet (meteen) een volwaardige bestuursrol op je te nemen hè. Het bestuur assisteren of een enkele taak overnemen kan ook!” 

 

Ellen in de kano

  • Van welke vereniging ben je lid? “De Utrechtse kanovereniging, sinds september 2021.”
  • Eigen kano of van de club? “Ik heb 2 kano’s. Sinds kort heb ik een SK, dat noem ik gekscherend een sprintkano voor dummies. Ik gebruik hem echt om te oefenen. Daarnaast heb ik een zeekajak. Deze gebruik is als de golven mij wat te driest zijn.”
  • Favoriet vaargebied? “De Maarsseveense plassen bij ons voor de vereniging. Het is 15 meter van de loods waarin mijn SK ligt tot het water. Ideaal. Rondjes varen op de plas verveelt nooit.”

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond