Jong talent verslaat olympiërs in foilwedstrijd

18 november 2021
Jong talent verslaat olympiërs in foilwedstrijd

De zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong hebben zondag in het Italiaanse Sferracavallo de 69F Pro Cup gewonnen. Cas van Dongen, Scipio Houtman en Ismene Usman rekende in de finale, die volgens een match race format werd gevaren, achtereenvolgens af met de Italiaan Ruggero Tita (Tokyo goud in de Nacra17) en de Brit Dylan Fletcher (Tokyo goud in de 49er). Voor de jonge Nederlandse zeilers is de winst op dit event een droom die uitkomt.

Grootheden van de zeilsport

Team DutchSail – Janssen de Jong verzekerde zich vorige week als winnaar van de Youth Foiling Gold Cup van het laatste ticket voor het Pro Cup event. In het Pro Cup evenement namen de Nederlandse talenten het op tegen een vijftal teams geschipperd door toonaangevende zeilers als Checco Brunni (stuurman Luna Prada Rossa in de laatste America’s Cup), Phil Robertson (SailGP stuurman) en Olympisch kampioenen Echegoyen (2012), Tita (2020) en Fletcher(2020).

Houtman: “Veel geleerd”

Grootzeil trimmer Scipio Houtman: “Het was een waanzinnige kans en eer dat we tegen deze grootheden van de zeilsport konden varen. We hebben de afgelopen dagen dan ook echt onwijs veel geleerd van ze. De manier waarop ze zo’n evenement benaderen. Het is ongelofelijk inspirerend om de professionaliteit waarmee die zeilers hier te werk gaan van dichtbij te mogen beleven.”

“Tegelijkertijd hebben zij natuurlijk onwijs veel ervaring. Iets wat je direct terugziet op het water. Kleine foutjes worden meteen afgestraft, bijna nog voordat je zelf realiseert dat je de fout maakt. Vooral voor en tijdens de start. Positionering is zo belangrijk tegen deze toppers. En daar kunnen en moeten we nog beter in worden met het oog op de toekomst.”

Van Dongen: “Memorabel moment

Cas van Dongen: “Dit is een geweldig moment, ik zou het zelfs memorabel willen noemen. We hebben ons zo goed staande gehouden met deze ervaren mannen op de startlijn. We hebben drie van de vier pre-starts weten te winnen. En ook op de baan, na het startschot waren we eigenlijk continu sneller en slimmer. We hebben de overwinning vandaag naar mijn idee onwijs verdient.”

Usman: “Match race tips van Annemieke Bes”

Ismene Usman: “Ik ben gewoon super blij. We zijn vandaag begonnen met een open mind. We wisten niet heel goed wat we van het match racen moesten verwachtten. Daar heeft Annemieke Bes ons de afgelopen dagen echt een spoedcursus in gegeven. Dit event was echt de kers op de taart van een heel mooi jaar. In juli vorig jaar begonnen we met Lars van Stekelenborg, Robin Becker, Rutger Vos, Eva Asbeek Brusse, Emma Siewers en Sara Bos. We hadden met zijn allen één doel. Dat het is gelukt, daar hebben zij echt allemaal aan bijgedragen.”


Postma: “Nederlandse jeugd aanhaken bij wereldtop foilen”

Coach Pieter-Jan Postma die van Lanzarote op weg is naar Curaçao met de Volvo65 oceaan racer gaf vanaf de boot de volgende reactie: “Kippenvel! Ik moest het mailtje even twee keer goed lezen toen het binnenkwam. Ongelofelijk. Vorige week na de winst in de Youth Foiling Gold Cup was ik al trots, volgens mij gebruikte ik toen de woorden grandioos. Maar dit is nog knapper. Cas, Ismene, Scipio en Merle verslaan hier drie keer Olympisch goud, meervoudig kampioen match racen Phil Robertson en Francesco Bruni één van de beste foiling stuurmannen in de wereld. Met dit project wilden we de Nederlandse jeugd laten aanhaken bij de wereldtop in het foilen. Ik denk dat deze overwinning bewijst dat dat gelukt is. En dat smaakt naar meer.”

Team boven individu

Postma: “Het is niet langer een utopie om te denken dat wij, als Nederland, in dat soort campagnes en wedstrijden mee kunnen doen om de medailles. Dat hebben we laten zien. Met de juiste instelling: het team boven het individu. Heel veel en hard trainen en jezelf en elkaar continu uitdagen is er veel mogelijk. Nu is het de kunst om dat vast te houden en hopelijk een vervolg te geven,” aldus Postma


Eindklassement

1. Team DutchSail - Janssen de Jong
2. Team Fletcher
3. Team Robertson

Zeilersprofielen

Cas van Dongen – 23 jaar
Deze Amsterdammer won tweemaal de wereldtitel in de 29er. Daarnaast zeilde Van Dongen in 2019 samen met Bjarne Brouwer na de Europese jeugdtitel in de Nacra17. Van Dongen begon zijn carrière op Loosdrecht en Vinkeveen, zeilt tegenwoordig bij WV Ouderkerkerplas en zeilde binnen het Watersportverbond in maar liefst drie verschillende Olympische klassen: 470, Nacra17 en 49er.

 
Scipio Houtman – 23 jaar
Deze in Den Haag woonachtige Amsterdammer nam deel aan de Jeugd Olympische Spelen in 2014 en pakte in 2016 het zilver bij de RedBull Foiling Generation en in 2018 een vierde plaats bij het WK 49er onder 23 jaar. Houtman, lid van de KNZ&RV Muiden, pakte in 2019 het goud in de 49er bij het Europees Kampioenschap onder 23 en in de Nacra17 won hij de GP Vilamoura. Naast zijn zeil carrière studeert Houtman Economics & Business Economics aan de VU Amsterdam.


Ismene Usman – 22 jaar

Geboren in Leiden woont Usman tegenwoordig in Delft. Usman heeft haar Bachelor Molecular Science and Technology op zak en studeert nu Chemical Processes Engineering in Delft. Bij WV Braassemermeer begon ze in de optimist. Usman zeilde in de 29er maar liefst driemaal een Jeugd WK. Ismene haar droom is duidelijk: enerzijds zelf een volwaardig lid zijn van een America’s Cup of SailGP team en anderzijds dat het normaal of zelfs de standaard wordt dat er in dergelijke campagnes ook vrouwen actief zijn.

Merle Louwinger – 21 jaar

Deze voor de sport in Den Haag woonachtige Friezin begon bij KWV Frisia in de optimist, waarna de flits en RS Feva al snel volgde. In 2018 ging ze in de 29er naar de ISAF Youth Worlds. Louwinger zeilde binnen de Topzeilacademie van het Watersportverbond in de 49erFX en maakt momenteel naast Team DutchSail – Janssen de Jong deel uit van het Rotterdam Offshore Sailing Team van de KRZV De Maas onder leiding van Gerd Jan Poortman.


Team DutchSail – Janssen de Jong
In de zomer van 2020 startte coach Pieter-Jan Postma het project met als doel deelname aan de Youth Americas Cup. Postma selecteerde de beste jeugdzeilers van Nederland tussen de 18 en 24 jaar en stoomde ze klaar voor de strijd met de internationale top. Dit alles was mogelijk dankzij Janssen de Jong Groep als hoofsponsor en een kleine dertig andere partners en suppliers. Het project hangt onder de vleugels van DutchSail in samenwerking met Sailing Holland en op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas. Door de COVID19 regels in Nieuw-Zeeland ging de Youth Americas Cup niet door en is de koers verlegt richting het foil-circuit in de 69F-klasse.

 

De 69F boot

De wedstrijden worden gevaren in de spectaculaire 69F-klasse. Deze 40 vierkante meter tellende one-design klasse is 6.9 meter lang. De vleugels aan weerszijde van de boot en onder het roer, de zogeheten foils, zorgen ervoor dat de boot bij voldoende snelheid uit het water komt. De breedte van de boot is 2,1 meter zonder en 4,6 meter inclusief foils.
Met een diepgang van 1,7 meter en een waterverplaatsing van slechts 350 kg haalt de boot al snel snelheden tot 25 knopen per uur, zo’n 40 tot 50 km/uur.

 

DutchSail

Team DutchSail – Janssen de Jong is een campagne van DutchSail. DutchSail is een non-profit Stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines. DutchSail spant zich tevens in om de innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond