Kamervragen over sluiting verkeerspost Ouddorp

19 januari 2024

Kamervragen over sluiting verkeerspost Ouddorp

In Tweede Kamer zijn kamervragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de sluiting van de verkeerspost Ouddorp. Eind vorig jaar maakte Rijkswaterstaat bekend dat het in stand houden van het Nautische Informatie Punt en het inzetten van vuurtorenwachters niet langer gezien werd als maatschappelijk te verantwoorden kosten. En dus werd de Ouddorpse vuurtoren per 1 januari 2024 gesloten en vond er geen Scheepvaart-verkeersgeleiding meer plaats. 

De vuurtoren, waar de verkeerspost in was gevestigd, was lange tijd een belangrijke ondersteuning voor de veiligheid van beroeps- en recreatievaart in het Slijkgat. Dit is een veel gebruikte vaargeul tussen de Goereesesluis bij Stellendam en de Noordzee en is ook de route om vanuit het Haringvliet de Noordzee te bereiken.

Vanuit het Regioteam Delta Noord van het Watersportverbond zijn vanaf het eerste moment grote zorgen geuit bij Rijkswaterstaat over deze sluiting. Arjen de Vries, regioteamlid Delta Noord: 'Helaas werden wij uitgenodigd op gesprek nadat het besluit was genomen. Wonderlijk aangezien wij juist het afgelopen vaarseizoen nauw hebben samengewerkt voor optimale veiligheid in relatie tot de gesloten Haringvlietbrug. Een van de alternatieven was juist een omweg via het Slijkgat waarvoor we omwille van de veiligheid breed kanaal 78 hebben gecommuniceerd. En toen werd ons medegedeeld dat die per 1 januari uit de lucht zo worden gehaald.'

Naast het Watersportverbond hebben meerdere gemeentes en o.a. de visserij hun grote zorgen geuit. Helaas heeft dit Rijkswaterstaat vooralsnog niet toe gebracht een ander besluit te nemen.  Maar met de Kamervragen is het dossier weer geopend. Wij kijken met grote belangstelling uit naar de antwoorden.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond