Kijk naar Noorwegen

22 september 2022

Kijk naar Noorwegen

Dinsdag. Tegen middernacht. Een tweet van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. Hij reageert op Prinsjesdag en de Miljoenennota, maar gebruikt die termen niet. Ook niks over de Koning. Die in de Troonrede tot twee keer toe het belang van sport aanhaalt in combinatie met onderwijs en preventie. Een positief feit, waar we eerder die dag niet ontevreden mee waren, toen we met nagenoeg alle directeuren van sportbonden onze lobbyresultaten tegen het licht hielden. Want er zijn jaren geweest, waarin het maatschappelijk belang van sport helemaal niet werd genoemd. Laat staan erkend. Maar toch, onder de streep, is het ook dit jaar een comme ci comme ca begroting voor de sport. Tuurlijk, 500 miljoen euro is heel veel geld en het is een beetje hoe je rekent, er zijn ook nog andere potjes, maar zet het eens af tegen de ruim 105 miljard euro zorgkosten en het is een druppel op een gloeiende plaat. 

Tsja, zult u misschien denken, Noorwegen, hallo, winter, bergen, sneeuw, ijs, zo kan ik het ook.

Hoe anders is dat in Noorwegen, twittert Jan Dirk van der Zee, “waar sport door de Noorse overheid wordt gezien als een cruciaal onderdeel van de maatschappij.” Hij vermeldt daarbij dat dit gebeurt vanuit een duidelijke visie op sporten en bewegen in de samenleving. “De overheid maakt er forse budgetten voor vrij. Eigenlijk heel simpel,” bepleit mijn collega. Met ter verduidelijking een link naar de website van Sporza, een Vlaams televisieprogramma dat aandacht besteedt aan het Scandinavische land, wat op dit moment misschien wel mag worden gerekend tot de sportiefste en gezondste landen ter wereld. 

Wat zit er ginds in het water?” vraagt de Sporza-redactie zich af en somt een paar tot de verbeelding springende sportsuccessen op: Tobias Foss die zondag verrassend wint in de tijdrit op de Wereldkampioenschappen wielrennen in Wollongong in Australië, zijn landgenoot Soren Waerenskjold die hetzelfde doet bij de beloften en het Noors olympisch team, dat bij de Winterspelen in Peking de meeste medailles (37) in de wacht sleept.

Tsja, zult u misschien denken, Noorwegen, hallo, winter, bergen, sneeuw, ijs, zo kan ik het ook. Toch is dat slechts een deel van het succes. Noren blinken tegenwoordig internationaal uit in heel veel sportdisciplines, waar ze vroeger alleen wat voorstelden in de traditionele sporten uit het land van vrouw Holle. 

Sporza schrijft die opmars toe aan de enorme bedragen die er in Noorwegen naar de sport vloeien. Geen enkel ander Europees land kan daaraan tippen. Mede daardoor telt ieder Noors dorp een zwembad, ijsbaan en stadion. Sterker nog, om 14.00 uur stoppen de scholen, zodat kinderen kunnen sporten. En clubs hebben verre van klagen over de aanwas van nieuwe leden.  

Inderdaad, eigenlijk is het heel simpel. De politiek moet alleen sport centraal durven stellen, net als in Noorwegen. Moet je kijken wat er dan gebeurt. Helemaal met de kracht van het Nederlandse sportlandschap, met zijn unieke verenigingsinfrastructuur. Die moet hooguit gemoderniseerd. 

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Kijk naar Noorwegen