KWVL zet in op Watersport Academy om meer officials niveau 3 op te leiden

Interview met Marije Meyboom, Wedstrijd Organisatie Comité van Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’

2 september 2021

Marije Meyboom kreeg het met de paplepel ingegoten. Met zes weken oud lag zij al aan boord van het startschip op de Loosdrechtse plassen, waar haar ouders het startschot lieten luiden als wedstrijdcomité van de Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’.

Net als haar grootvader en vader is zij daar al haar hele leven lid. Vanaf 12 jarige leeftijd wil zij zich naast wedstrijdzeilen (Optimist, Splash, Mirror) ook inzetten als wedstrijdcomité. Inmiddels maakt de 38-jarige Meyboom onderdeel uit van het Wedstrijd Organisatie Comité en haalt zij veel plezier uit het werven van vrijwilligers voor de wedstrijden, de contraststart uitvoeren en de uitslagen verzorgen.

Marije behaalde ooit haar diploma’s Wedstrijdcomité niveau 1 en 2*. Deze opleiding werd klassikaal gegeven op de vereniging door een opleider van het Watersportverbond. Niveau 3* behaalde zij nooit, hoewel haar ervaring daar ruimschoots aan voldeed. Onlangs besloot ze toch het papiertje te halen, via de online Watersport Academy van het Watersportverbond.

*

  • Niveau 1 = Bemanning/assistent Boeienboot, Startschip, Race Office, enz.
  • Niveau 2 = (Allround) Club Official (breed inzetbaar op de club) 
  • Niveau 3 = Wedstrijdleider 
  • Niveau 4 = Nationaal Wedstrijdleider

 

Waarom wilde je nu toch je papiertje halen?

Paul de Groot, Commissaris Wedstrijdzeilen van de KWVL én betrokken bij het opzetten van de opleiding in de online omgeving van de Watersport Academy, vroeg of ik deze nieuwe manier van opleiden wilde uitproberen. Ik wilde ook wel ontdekken of dit iets voor onze vereniging is om vrijwilligers op onze vereniging te kunnen opleiden.

 

Hoe werkt de Watersport Academy?

Het is heel simpel en dat is meteen de kracht. Je meldt je online aan als cursist en kiest je niveau. Vervolgens kies je zelf je leercoach. In de meest ideale situatie is dat iemand van jouw vereniging, maar dat hoeft niet. Bij ons was dat wel het geval. Je gaat vervolgens zelf door de online leeromgeving heen om te kijken welke taken en opdrachten je moet maken. Vervolgens maak je de opdrachten. De leercoach bekijkt die binnen de online omgeving en geeft feedback.

 

Dat is dan de theorie, hoe zit het met de praktijk?

Er zijn inderdaad ook praktijk opdrachten die je moet maken. Die kan je doen bij wedstrijden op je vereniging. Dat was de afgelopen maanden natuurlijk lastig omdat er weinig wedstrijden waren. Je krijgt opdrachten mee die in je de praktijk moet uitvoeren en waarover je terug moet koppelen in de leeromgeving. Bijvoorbeeld hoe je bepaalde situaties oplost. Het uiteindelijke examen wordt afgenomen door een  nationale official niveau 4. Ook dit regelt zich via het online systeem en kan plaatsvinden wanneer jij wilt tijdens een samen te bepalen evenement op jouw club.

 

Hoe is het bevallen?

Omdat ik al redelijk wat ervaring heb, kreeg ik op sommige punten vrijstelling. Dat is fijn, dat scheelt veel tijd. Ik heb vooral gemerkt hoe gebruikersvriendelijk en makkelijk de online leeromgeving is. Je kan je eigen tempo bepalen en zelf ook bepalen wanneer je de opdrachten doet. Dat werkt heel drempel verlagend voor vrijwilligers om deel te nemen.

 

Wat is vooral de meerwaarde voor verenigingen om op deze manier vrijwilligers op te leiden?

Ik denk dat je met deze opleiding het niveau van wedstrijdcomité’s op verenigingen kan verhogen en constanter kan maken. Ervaring blijft het belangrijkst, maar het is heel leuk je in de theorie te verdiepen die je daarna in praktijk brengt. Daarmee is het absoluut een goeie en belangrijke ondersteuning. Het zorgt voor een basisniveau waarvan je weet wat dat is.

 

Heb je nog tips voor andere verenigingen die overwegen met de Watersport Academy te gaan werken?

Wij hebben zelf met de medecursisten af en toe gezamenlijk hoofdstukken en opdrachten besproken. Dat is ook heel waardevol. Dan praat je met elkaar over situaties en hoe je die kan oplossen. Dat is niet alleen leerzaam maar ook heel leuk.

 

KWVL levert ook een belangrijke bijdrage aan het JWK 2022 en het WK 2023 met een wedstrijdcomité bestaande uit eigen vrijwilligers. Hoe loopt dat?

Het is natuurlijk een hele gekke aanloop. Niet alleen het uitstel met een jaar van beide evenementen, maar ook het ontbreken van wedstrijden waardoor je niet kan oefenen met je vrijwilligers. Maar we hebben met een aantal mensen deelgenomen aan de webinars waarbij wedstrijdsituaties werden besproken. Die zijn heel goed geweest. Wij willen in ieder geval dat iedereen die naar het WK wil en gaat, deze opleiding gaat doen via de Watersport Academy. En we hopen dat het gemak en de laagdrempeligheid van deze opleiding gaat helpen om nog meer mensen enthousiast te maken om zich in te gaan zetten in een wedstrijdcomité. En dan willen we natuurlijk het water op! Hopelijk kan dat vanaf nu zonder problemen.

Op jouw vereniging de opleiding tot wedstrijdleider/official aanbieden?

Wil jij op jouw vereniging ook de opleiding tot wedstrijdleider aanbieden? Stuur dan een mail naar opleidingen@watersportverbond.nl. Team Opleidingen neemt vervolgens persoonlijk contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Kijk hier welke verenigingen nog meer de opleiding tot wedstrijdleider aanbieden
Academy

De partners van het Watersportverbond