NK Parakano primeur op NK Kano Sprint 2022

12 september 2022

Door: Marion Blok
Fotograaf: Bert Oldenburg

NK Parakano primeur op NK Kano Sprint 2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 september jl. kon na ruim twee jaar Covid, eindelijk weer een Nederlands kampioenschap kano sprint worden gehouden. En - een primeur voor Nederland -tegelijkertijd het Nederlands kampioenschap parakano, de discipline voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking. Tijdens dit kampioenschap namen de nationale kanotoppers het weer tegen elkaar op. Uiteraard waren eerdere winnaars present zoals Bram Brandjes, Albart Flier, Ruth Vorsselman en Selma Konijn. Maar na zo’n lange periode zonder wedstrijden, zou het krachtveld best gewijzigd kunnen zijn. En zo waren er dit jaar meer onzekerheden. Het NK werd gehouden op een geheel nieuwe locatie, de Willem-Alexander Baan te Zevenhuizen (nabij Rotterdam), werd een heel nieuw tijdregistratiesysteem gebruikt (RaceGorilla) en hadden de organisatoren nog nooit een NK georganiseerd. En dan hebben we het maar niet over het feit dat Covid weer de kop op zou kunnen steken, de NS staakte en er onweer was voorspeld…

Maar de weergoden waren ons gunstig gezind! De zaterdag begon met een regenboog en stortbuien en onweer bleven uit. In de loop van de dag begon de zon te schijnen en kwamen er meer en meer mensen voorzichtig tevoorschijn om langs de baan de wedstrijden te volgen. Vooral bij de junioren en senioren waren de wedstrijden spectaculair; de nodige videobeelden moesten worden bekeken om de winnaar te kunnen bepalen. Zo was de wedstrijd tussen Cian Bakker en Zareh Avagian uitermate spannend. Het scheelde nog geen honderdste van een seconde!

Vlak de masters, jeugdklassen en pupillen niet uit. Ook zij zorgden voor de nodige spanning en verrassingen. Nieuw in het veld waren bijvoorbeeld Mylo en Tije van Bakel en Anna Reurink en Evi Aarnoudse die in de K2 voor goud gingen. En de nieuwe combi in de K2 Annemé Dijkhuis en Silke Griffioen bij de jeugd B stevenden ook op goud af. Ook Jonas Griffioen (pupil) en Sparsh Ahlawat (jeugd B) behaalden goud in de K1. Dat belooft wat voor de toekomst! Zondag maakte zijn naam waar; de zon scheen volop en geen zuchtje wind. Geweldig kanowedstrijd-weer.

Op deze mooie dag kwamen de parakanoërs in actie. Zij kwamen tegen elkaar uit op de 200 meter in de K1 en op de 500 meter in de K2 mixed ability. Jannemijn Baars, Kim Kempeneers, Willemijn Raaijmaakers, Keesje Ravenhorst en Marjolein Uitham streden hierbij om het Nederlands kampioenschap. Bij de heren waren wegens ziekte helaas weinig inschrijvingen en moest Zeb Sigling het tegen zichzelf opnemen. We zijn trots op onze parakanoërs en hopen ze volgend jaar terug te zien en wie weet met een groter deelnemersveld!

Benieuwd naar alle uitslagen? Op de website van RaceGorilla zijn alle uitslagen te vinden.

Het NK Kano Sprint 2022 kwam tot stand met hulp van alle vrijwilligers die wij hierbij nogmaals danken voor hun inzet, want zonder deze toppers had er geen NK geweest, de medewerkers van de Willem-Alexander Baan, Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam, het Watersportverbond, De Coogh Funderingstechnieken en Kajakcentrum Arjan Bloem.

Ook willen wij Berg Oldenburg bedanken voor weer een heel weekend foto’s nemen. De foto’s van Bert van de zaterdag vind je hier. De foto's van Bert van de zondag zijn hier te vinden.

Het was een geweldig weekend en we hopen dat iedereen volop heeft genoten. Tot volgend jaar!

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport kano & suppen

NK Parakano primeur op NK Kano Sprint 2022