Pauline den Burger in 2020 actief als jurylid bij het Olympisch zeilen

Den Burger de enige Nederlander in een gezelschap van 27 internationale juryleden

23 december 2019

Voor Pauline den Burger uit Houten is het een droom die werkelijk wordt: aanstaande zomer is ze op de Olympische Spelen in Tokio actief als jurylid bij het zeilen. “Ik had jaren geleden bedacht dat mij dat wel mooi zou lijken, maar ik had niet verwacht dat ik dit zou gaan behalen”, aldus een trotse Den Burger.

Tijdens de Olympische Spelen is Den Burger de enige Nederlander in een gezelschap van 27 internationale juryleden. Tijdens de wedstrijden volgt ze de zeilers nauwgezet vanuit een rubberboot en controleert ze vooral op regel 42. Dat houdt in dat de zeilers geen extra snelheid mogen maken door met hun roer te ‘pompen’, of met hun lichaam de boot laten rollen of schokken. Zeilers die door de juryleden worden betrapt krijgen de gele penaltyvlag en moeten een strafrondje draaien.

“Zodra we terugkomen aan de kant dan is het snel omkleden, en maken we ons klaar voor protesten”, vertelt Den Burger. “Zeilen is natuurlijk een ‘self policing’ sport. Dan gaan we als een team van vijf mensen met verschillende nationaliteiten aanhoren wat er gebeurd is op het water als twee mensen het niet met elkaar eens zijn. Dan gaan we kijken wie er gelijk had en of er iemand gestraft moet worden.”


Hobby van 20 jaar

Het jureren in de zeilsport is een hobby die Den Burger nu zo’n twintig jaar met veel plezier beoefent. Het begon destijds allemaal met het volgen van een cursus bij het Watersportverbond. “Dat deed ik omdat ik al een beetje meehielp bij Watersportvereniging Uitdam op de rubberboot en het startschip. Destijds heb ik veel gehoord over protesten en dat leek me wel wat.” Na een paar evenementen in Nederland werd ze gevraagd om te jureren bij een aantal Europese wedstrijden. En sinds een paar jaar is ze mondiaal inzetbaar.

Dankzij haar hobby als jurylid - Pauline krijgt enkel de reis- en verblijfskosten vergoed - heeft ze nu vriendschappen over de hele wereld. “Dat is wel heel bijzonder” stelt Den Burger.
“Het mooiste van het jureren is dat je samenkomt met een groepje vreemden. En samen maak je een evenement. Je werkt allemaal toe naar hetzelfde doel. En ondanks dat je elkaar niet kent ben je toch een team. Je gaat voor hetzelfde en je maakt iets moois.”


WK Zeilen 2021-2022 Den Haag

In 2021 wordt voor de kust van Den Haag het jeugd wereldkampioenschap zeilen georganiseerd, gevolgd door het grote wereldkampioenschap zeilen van World Sailing in 2022. Het Watersportverbond is op zoek naar wedstrijdofficials die willen komen helpen. Via e-learning kunnen er laagdrempelig opleidingen worden gevolgd. Meer informatie is te vinden via https://www.watersportverbond.nl/opleidingen/official/club-official

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met opleidingen@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond